Як правильно посіяти гречку цього року?

У Національному науковому центрі «Інститут землеробства НААН» розповіли про особливості сівби гречки, зважаючи на умови весни цього року.

Як правильно посіяти гречку цього року? | MIZEZ

Зміни клімату

В Україні за останні 30 років спостерігається один із найвищих темпів зростання температури у світі: середньорічна температура збільшувалася в 3,5 рази швидше, ніж в середньому на планеті. Внаслідок цього змінилася тривалість сезонів. Літо тепер довше та більш спекотне. Зміни відбулися і в режимі опадів. Дефіцит вологи, посухи, літні зливи, під час яких в одному місці випадають кілька місячних норм дощів, град — ці явища стали типовими для України.

Гречка дуже залежить від погодних умов, тому так важливо дотримуватися технології вирощування, особливо під час цвітіння рослин. На виділення нектару й запилення комахами негативно впливає спека, відсутність опадів і низька вологість, внаслідок чого обсяги врожаю знижуються. Потрібно сіяти різні сорти гречки за групами стиглості та в різні строки. Це допоможе частково знизити вплив несприятливих погодних умов одночасно на всі посіви.

Поради щодо сівби гречки в посушливих умовах

Краще вибирати сорти, які мають достатньо високу пластичність до умов вирощування, високий потенціал урожайності та стійкість до посухи. Забезпечити хороші рівні сходи при несприятливих умовах здатен сильний посівний матеріал. Тому при виборі насіння необхідно звертати увагу на показники посівних кондицій та відповідність вимогам не нижче І–ІІ класу. Щоби покращити розвиток рослин, варто обробити насіння мікроелементами (марганець, цинк, мідь, бор).

25–26 квітня майже на всій території України випало від 10 до 30–35 мм опадів, ґрунт прогрівся, зниження температури нижче 0°С синоптики найближчим часом не прогнозують, отож гречку вже можна висівати. Якщо у червні–липні буде достатня кількість опадів, можна отримати 2 врожаї. Гречка має слабку реакцію до термінів сівби.

Щодо найкращого способу сівби гречки в посушливих і спекотних умовах єдиної думки немає. Деякі науковці радять обирати широкорядний спосіб (із шириною міжрядь 45 см). Вважається, що так краще розвивається коренева система, тому що площа живлення окремих рослин збільшується. При широкорядному способі сівби норма висіву становить 2,0–2,5 млн схожих насінин на 1 га, однак у посушливих умовах її варто збільшити на 10–15%, щоби компенсувати зниження польової схожості насіння. Особливості сівби гречки цьогоріч, зважаючи на дефіцит вологи, також полягають у збільшенні глибини загортання насіння на всіх ґрунтах до 5–6 см та обов'язковому здійсненні прикочування посівів після сівби.

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf