Сівба гречки ускладнюється через несприятливу погоду

Друга половина весни цьогоріч виявилася дощовою й доволі холодною. Така несприятлива погода вплинула на строки посіву різноманітних культур, зокрема гречки. Про це повідомляє Раїса Грищенко з ННЦ “Інститут землеробства НААН”. 

Сівба гречки ускладнюється через несприятливу погоду | MIZEZ

“Висівання гречки в холодний ґрунт призводить до загибелі частини насіння і до зрідження посівів” - підкреслює науковиця. 

Гречка є теплолюбною рослиною, тому висівання її у достатньо прогрітий ґрунт підвищує польову схожість насіння та є запорукою отримання дружних сходів. Зазвичай сівбу цієї культури розпочинають, коли ґрунт прогріється до 14°С на глибині близько 10 см. А за вищої температури сходи з’являються ще швидше. 

“Одержання високої польової схожості — одне з найважливіших завдань агротехніки, оскільки від неї значно залежить рівень майбутнього врожаю”, — зазначає Раїса Грищенко.

Науковиця також додає, що гречку за сприятливих умов можна сіяти й влітку: це навіть пришвидшить вегетацію культури. Для формування повноцінного врожаю культурі потрібно від 75 до 80 днів. Тривалість періоду від сівби до появи сходів становить близько 8 днів, від 25 до 30 днів проходит до появи повних сходів і стільки ж триває цвітіння гречки.

“Цей період у гречки критичний по відношенню до вологи і високих температур повітря. Є всі передумови, що вологою рослини будуть забезпечені (за травень випало вже 77,6 мм)”, — повідомляє Раїса Грищенко.

Наприкінці травня за даними АПК-Інформ, в Україні вже засіяли близько 55,3 тис. га гречки. Це складає близько 73,7% від загального прогнозу на нинішній рік. 

Нагадуємо, що на 2020 рік експерти прогнозують урожай зернових обсягом від 65 до 68 млн тонн.Такий урожай допоможе Україні зберегти свій статус країни-експортера зерна.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf