Що занадто, то не здраво: як доглядати за посівами під час затяжних дощів

Ще буквально місяць тому, в квітні, більшість аграріїв мріяли про те, щоби після тривалої весняної посухи нарешті пішов сильний дощ. Проливні дощі почалися в травні, але з ними прийшла інша проблема перезволоження ґрунту. У деяких регіонах України посіви буквально залиті водою. Про те, як доглядати за полем в таку погоду, читайте в нашому матеріалі.

Що занадто, то не здраво: як доглядати за посівами під час затяжних дощів | MIZEZ

Ситуація на полях

Найбільше від проливних дощів постраждав Захід України.

“У першій декаді травня випало 36,7 мм опадів при нормі 24 мм (тобто 153% норми!). На деяких площах у посівах соняшнику та озимого ріпаку утворилися блюдця води”, — зазначає Юрій Кулик, головний агроном львівського ТОВ “Агросетон”.

Внаслідок злив дуже знизилася температура повітря, і це доволі негативно вплинуло на розвиток культурних рослин, особливо теплолюбних.

Перезволоження посівів спровокувало розвиток різних хвороб у посівах зернових, активізацію хрестоцвітих блішок і квіткоїда на полях озимого ріпаку. Ярові культури внаслідок дощів слабко розвиваються, а в посівах озимої пшениці подекуди вже спостерігається вилягання рослин.

Як доглядати за полями в такий період?

Під час дощів аграріям доведеться підлаштовуватися під погоду й виконувати необхідні польові роботи за першої ж можливості. Обов'язково слід враховувати можливості своєї агротехніки: чи зможе вона працювати в повну силу на мокрому полі або ж під час дощу?..

“На полях, де працювали дископлуги, проблем з посівами через надмірну вологість грунту більше”, — підкреслює Юрій Кулик.

Якщо у вашому регіоні часто трапляються подібні “сезони дощів”, ​​слід проводити гербіцидний та фунгіцидний обробіток посівів заздалегідь. Не забувайте про те, що після вологого періоду на полях зазвичай дуже активізуються шкідники, тому вже зараз потрібно розробити план інсектицидною захисту посівів.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf