У Держекоінспекції закликають відновити доступ до морських портів

Андрій Мальований, очільник Державної екологічної інспекції України, повідомив на сторінці у Facebook про намір Держекоінспекції отримати безперешкодний доступ до портових зон на півдні України, щоби здійснювати ефективний контроль забруднення морської зони.

Андрій Мальований розповів про нещодавній випадок, який підтверджує, що для Держекоінспекції необхідно відновити повноцінний екологічний контроль у портових зонах.

У Держекоінспекції закликають відновити доступ до морських портів | MIZEZ

Вантажне судно «CL TERESA» під прапором Гонконгу викинуло невідому речовину бурого кольору в море неподалік міста Одеса, про що було повідомлено Держекоінспекцію в Одеській області. Виїзд інспекторів до Одеського порту підтвердив це. Було взято проби води поблизу ймовірного джерела забруднення та складено відповідний акт. Однак працівник Адміністрації морських портів України (АМПУ) відмовився ставити підпис.

Очільник Держекоінспекції зауважив, що це був не перший випадок саботування здійснення перевірки в портовій зоні з боку АМПУ. Наразі діяльність екоінспекції дуже обмежена на цих територіях. Для потрапляння до портової зони необхідно отримувати одноразову перепустку, а раніше там постійно перебували інспектори. Таким чином фахівці оперативно брали проби та передавали їх до лабораторії, якщо ставалися якісь інциденти.

Андрій Мальований наголосив, що на сьогодні Держекоінспекція дуже обмежена щодо дій на території портів. Унаслідок цього недобросовісні виробники та інші порушники безкарно скидають у море тонни сміття й токсичних речовин.

Подальші дії Державної екологічної інспекції

Голова установи заявив, що буде працювати над відновленням доступу до портових зон для можливості повноцінно працювати фахівцям на цих територіях. Він зазначив, що нинішні обставини не є нормальними: інспекція відповідальна за моніторинг ситуації в портових зонах, проте насправді здійснювати контроль не має можливості.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf