Через реорганізацію Міненергетики реєструвати агрохімікати наразі неможливо

Внаслідок реорганізації роботи Міністерства енергетики та захисту довкілля відбувся збій у системі реєстрації препаратів і внесення їх до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів.

27 травня 2020 року вступила в дію Постанова № 425 Кабінету Міністрів України. Вона передбачає реорганізацію роботи Міністерства енергетики і захисту довкілля, а саме: перейменування його на Міністерство енергетики України та утворення Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. Функції були розподілені між двома новоствореними міністерствами, що спричинило хаос у системі реєстрації препаратів і внесення їх до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, ускладнило виконання митних формальностей, затвердження тарних етикеток та забезпечення агровиробників необхідною хімією.

Через реорганізацію Міненергетики реєструвати агрохімікати наразі неможливо | MIZEZ

Аграрії просять уряд розв’язати питання

Громадська спілка «Український контроль аграрного захисту» направила відкритого листа до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням вирішити проблему зі впорядкуванням реєстрації препаратів.

У спілці зазначили, що мають дані про затримки від понад 2 тижнів у реєстрації агрохімії. Це унеможливлює початок випробувань препаратів та їх випуск виробниками, через що зазнають збитків усі сторони агросектора. У громадській спілці «Український контроль аграрного захисту» наголосили, що процес реєстрування агрохімії фактично заблокований та вважають, що це призводить до загрозливої ситуації для продовольчої безпеки України. Адже внаслідок ситуації, що склалася на сьогодні, втрачається врожай сільськогосподарської продукції, поширюються фальсифікати й контрабанда, утворюється дефіцит деяких засобів захисту рослин і зростають ціни на препарати для агровиробників.

Представники громадської спілки як варіант можливого способу вирішення проблеми запропонували тимчасово делегувати функції реєстрації Міністерству енергетики до того, як буде створено та почне діяти Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf