Виявлено найбільший європейський центр незаконної торгівлі пестицидами

У результаті крайньої спецоперації Європейського поліцейського управління «Срібна сокира» було виявлено, що порт Антверпена став важливою ланкою в ланцюзі незаконного обігу пестицидів. Цей порт є другим найбільшим у Європі після Роттердама, раніше він довго був центром незаконного обігу наркотиків. Про це повідомляє медіаресурс «The Brussels Times».

Наразі прокуратура Антверпена розслідує 3 окремі справи, що пов’язані з незаконним обігом пестицидів.

Виявлено найбільший європейський центр незаконної торгівлі пестицидами | MIZEZ

Європейський ринок пестицидів

Загалом європейський ринок пестицидів оцінюють у 11 млрд євро/рік, частка незаконних препаратів із них складає 10%. Для кримінальних структур торгівля нелегальною агрохімією навіть більш вигідна, ніж наркотиками, адже така продукція простіша у відвантажуванні, а також її важче виявляти.

Проблема також полягає в тому, що серед аграріїв існує попит на контрафактну продукцію. Незважаючи на те, що такі препарати можуть становити загрозу для навколишнього середовища та здоров’я людей, деякі сільгоспвиробники готові купувати дешеві засоби захисту рослин.

Експерт Європолу Рен ван Дизен зазначив, що в Китаї нелегальний препарат можна придбати за ціною від 15 до 20 євро за літр. А в Європі їх продають по 80-100 євро за літр. Таким чином, розрахувавши витрати перевезення та пакування, можна зробити висновок, що прибуток нелегалів становить 50 євро за літр.

У повідомленні зазначається, що протягом останніх 5 років між портом Антверпена та аеропортом Брюсселя правоохоронці перехопили 20 партій нелегальних препаратів, причому найбільші з них вони виявили саме в Антверпені.

Антверпен — другий після Роттердама важливий порт, через який відбувається імпорт пестицидів до всієї Європи. Цей порт є центром і легального, і незаконного обігу пестицидів. Відповідно до даних митного органу, замовниками 80% препаратів, які надходять до Антверпена, є аграрії з інших країн-членів Євросоюзу.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf