Переваги та недоліки використання біопестицидів

Існує міф, що використання біопестицидів має значення лише в органічному землеробстві, однак це не так. Біопрепарати застосовують спільно зі звичайними ЗЗР в одних схемах захисту, про що повідомляється на сайті ВРІА (США) та інших ресурсах, які надають інформацію аграріям про біопестициди.

Переваги та недоліки використання біопестицидів | MIZEZ

Переваги застосування біопестицидів

Поєднання біопрепаратів і ЗЗР є вигідним насамперед завдяки зниженню ризику виникнення резистентності шкідників і зниженню вмісту залишків пестицидів у продуктах. Також скорочується термін очікування, а це важливо при вирощуванні культур, яким потрібні регулярні вибірки.

Біопестициди — це ефективні універсальні препарати. Часом фермери скаржаться на те, що деякі ЗЗР не спрацьовують, хоча в інших показували гарний результат. Біопрепарати діють на різних культурах, ґрунтово-кліматичних умовах та борються з різними проблемами. Дія біопестицидів комплексна: це може бути отруєння комах, блокування апетиту й інгібування переходу до нової стадії розвитку водночас.

Водночас використання біопестицидів має свої мінуси:

  • проводити обстеження культур необхідно частіше у зв’язку з більш жорсткими вимогами у біопрепаратів до строків внесення;
  • потрібно тісніше працювати з консультантами у цій сфері;
  • біопестициди мають вузькоспрямовану дію, саме тому їх часто доводиться застосовувати разом із хімічними ЗЗР, щоби контролювати весь спектр шкодочинних організмів на полі.

Визнаючи переваги використання біопестицидів, експерти наполягають на необхідності більш ретельно навчати аграріїв правильному застосуванню цих препаратів. Ба більше, існують шкодочинні організми, проти яких біопрепаратів ще не винайдено, тому немає альтернативи традиційним ЗЗР. Окрім цього, фахівці у світі наголошують на потребі розробити біопестициди, які матимуть більш тривалий строк зберігання.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf