Через 10 років кількість органічних земель аграрного призначення збільшиться на 25%

У Європейському союзі до 2030 року 25% земель аграрного призначення стануть органічними. Про це повідомила Європейська комісія, яка також заявила про зменшення використання хімії в сільському господарстві. У майбутньому буде збільшена частка органічного землеробства.

Наміри ЄС

Франс Тіммерманс, голова ЄС з кліматичних питань, повідомив, що коронавірусна криза змусила переглянути питання щодо використання природних ресурсів. 

До 2030 року влада планує скоротити використання хімічних пестицидів у сільському господарстві на 50%, а мінеральних добрив — на 20%. Скорочення торкнеться й протимікробних препаратів — їх планують також зменшити на 50%.

А ось частка органічного землеробства у європейському агропромисловому комплексі повинна зрости на 25% (зараз цей показник складає всього 8%). Також 10% сільськогосподарських земель повинні стати «живими територіями» з біологічним розмаїттям.

Через 10 років кількість органічних земель аграрного призначення збільшиться на 25% | MIZEZ

Джерело фото: landlord.ua

Перспективи стратегії

Тіммерманс сподівається, що така стратегія не тільки покращить екологічну ситуацію, а й допоможе Євросоюзу вийти із кризи, спричиненої пандемією. Чиновники підрахували, що органічне господарство дозволяє створювати на 10-20% більше робочих місць (у перерахуванні на гектар), ніж традиційне.

Скептично до таких змін поставилися європейські фермерські асоціації. Їх представники стверджують, що органічне господарство дає менше врожаю та прибутку. Вірогідно, країни ЄС будуть доплачувати фермерам-виробникам органічної продукції. 

Водночас фермери Іспанії вважають, що такі зміни негативно вплинуть на виробників та ранчо. 

Зазначимо, що частка органічного світового ринку досягла позначки в $100 млрд, а площі таких сільськогосподарських земель сягають понад 71 млн гектарів.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf