Нелегальних пестицидів вилучено на суму 94 млн євро

Європейське поліцейське управління повідомило про вилучення рекордної кількості нелегальних пестицидів у рамках спецоперації. Загальна вартість препаратів може складати до 94 млн євро.

Глобальна спецоперація Silver Axe здійснювалася у період із 13 січня та 25 квітня. У ході неї було вилучено нелегальні пестициди обсягом 1346 тонн, що майже у 2 рази більше, якщо порівнювати з минулорічним результатом.

В офіційному повідомленні Європолу йдеться про те, що такої кількості препаратів достатньо для обробки більшої площі сільськогосподарських земель, ніж має Німеччина — майже половину її території, а також приблизно 75% земель сільськогосподарського призначення Франції.

Нелегальних пестицидів вилучено на суму 94 млн євро | MIZEZ

Дані щодо розслідування

В операції були задіяні 26 країн, які є членами Європейського Союзу, а також інші. Всього — 32 держави, зокрема й Україна. Під час її проведення правоохоронці перевірили майже 3 тис. тонн пестицидів. У результаті вилучено контрафактні пестициди загальним обсягом 1346 тонн та орієнтованою вартістю у 94 млн євро.

Правоохоронці відкрили 260 розслідувань, двох осіб, причетних до правопорушень, затримали. Бельгія, Франція, Німеччина, Польща, Словенія, Швейцарія ще проводять розслідування (загалом 8).

У повідомленні зазначається, що європейський ринок може містити 10–14% контрафактних пестицидів. Їх можна поділити на:

  • підробки препаратів відомих компаній;
  • продукція, до складу якої входять заборонені речовини;
  • незаконно ввезені препарати.

Така ситуація не тільки шкодить репутації компаній, продукцію яких підробляють, але також є загрозливою для здоров’я населення і навколишнього середовища, тому що нелегальні пестициди не перевіряються на безпечність.

Викликає занепокоєння масштаб виробництва і розповсюдження контрафактних пестицидів. Такі операції Європол проводить з 2015 року щорічно, і за цей час вилучено 2568 тонн нелегальної продукції.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf