Експертна думка

«Лише 30% бджолосімей загинуло від отруєння пестицидами», — експерт

Oлена Сіренко, завідувачка сектором вивчення хвороб бджіл, кандидатка ветеринарних наук ННЦ «Інститут експериментальної та клінічної ветеринарної медицини», розповіла про результати дослідження проб біологічного матеріалу бджіл у лабораторії. Виявилося, що лише невелика їх частина загинула від отруєння засобами захисту рослин. Про це йдеться в матеріалі «Аграрний тиждень. Україна».

«Лише 30% бджолосімей загинуло від отруєння пестицидами», — експерт | MIZEZ

Чому масово гинуть бджоли

За 5 років лабораторія, в якій працює Олена Сіренко, дослідила щонайменше 2 тисячі проб матеріалу бджіл. Отримані дані свідчать, що 60% захворювань комах мають паразитарний характер, 20% — бактеріальний, 17% — вірусний. 

“Кількість бджолосімей, які загинули від отруєння пестицидами у 2016-2017 рр., становила 10%. За останній рік цей показник зріс до 30%, але думаю, їх насправді більше”. 

На питання, скільки комах вмирає від пестицидів фахівець відповідає коротко: “Довести отруєння бджіл конкретним препаратом — дуже складно”. Аграрії під час обробки полів особливо не переймаються можливими наслідками, адже знають, що бджолярі працюють неофіційно і довести нічого не зможуть. 

За статистикою, лише 2% бджолярів в Україні мають зареєстровану пасіку. І тільки вони зможуть отримати грошову компенсацію у разі загибелі бджіл від отруєння хімікатами. 

Однак, каже Олена Сіренко, зі зростанням кількості смертей бджолосімей, збільшується і рівень відповідальності з боку аграріїв. Так, за останні декілька місяців зросла кількість дописів у соцмережах, в яких аграрії зазначають дату, місце та назви препаратів, які будуть використані під час обробки поля. Такі повідомлення дають змогу бджолярам перенести пасіки в безпечне місце. Тож перші кроки до порозуміння між пасічниками й аграріями вже робляться.

Експертка також наголосила на важливості проведення регулярної перевірки стану бджіл пасічниками. Вона переконана, що від догляду за комахами залежить їх імунітет і можливість протистояти загрозам. А регулярна профілактика допоможе зробити бджолосім'ї сильнішими та міцнішими. 

Вплив кліматичних змін

Глобальні зміни клімату все частіше стають причинами загибелі бджіл. Відбувається це через активне розмноження паразитарного захворювання варроатоз, яке призводить до миттєвого зниження імунітету у комах, а також провокує грибкові, вірусні та бактеріальні захворювання.

“Цієї зими було зафіксовано скорочення безморозного періоду. Внаслідок цього відбулося зростання дефіциту вологи, а отже і виникнення інфекційних хвороб бджіл. Якщо в цей період комахи потрапляють на оброблене пестицидами поле, сім'я повністю гине”.

Насамкінець, експертка порадила пасічникам не займатися самолікуванням бджіл (а одразу звертатися до кваліфікованих фахівців), а також дотримуватися ветеринарно-санітарних норм. Аграріям — використовувати якісні засоби захисту рослин і замість сумнівних препаратів використовувати продукцію вітчизняних виробників, які пропонують екологічно безпечний продукт.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf