Хорватський регіон оголосили зоною стихійного лиха через отруєння 50 млн бджіл

На сайті європейської медіаорганізації Euractiv з'явилася інформація щодо оголошення владою хорватського регіону Меджимур'є, що на кордоні з Угорщиною, зоною стихійного лиха після випадку масового отруєння понад 50 мільйонів бджіл.

Хорватський регіон оголосили зоною стихійного лиха через отруєння 50 млн бджіл | MIZEZ

Що сталося

9 червня між містечками Гардіновац та Подтурн місцеві бджолярі виявили мільйони мертвих бджіл, що лежали на землі. Вчені-криміналісти та ветеринарні інспектори вже прибули на місце події та з'ясовують, що могло спричинити загибель бджіл.

За останніми даними, 20 пасічників втратили понад 600 вуликів (майже 50 мільйонів бджіл).

Остаточного висновку експертів поки що немає, але місцеві бджолярі переконують, що причиною цієї екологічної катастрофи стало отруєння пестицидами.

Один бджоляр вже виступив на національному телебаченні і зазначив:

“Сумнівів з приводу того, що наші бджоли загинули від отруєння пестицидами ми не маємо. Після офіційних висновків дізнаємося, це результат обприскування картоплі чи ріпаку”.

Зразки бджіл, меду та рослин з полів вже були зібрані центром судових експертів із Загреба і відправлені до лабораторій для встановлення точної причини загибелі.

Чи отримають бджолярі компенсації

Уряд країни та представники поліції Меджимур'є переконують, що підтримка бджолярів та виплати компенсацій наразі є першочерговим завданням. Також необхідно переконатися, що бджоли, які залишилися, знаходяться в безпеці. 

Як зазначають регіональні служби округу, бджолярі отримають по 200 євро за кожен втрачений вулик.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf