«Зелена» енергетика в Україні залучає мільярдні інвестиції

Олександр Павловський, власник консорціуму «Сатурн» та виконавчий партнер Energy Investment Fund, під час ефіру ток-шоу «Право на владу» розповів про стан «зеленої» енергетики в Україні. За його словами, альтернативні джерела енергії вже залучили в Україну інвестицій у 4 млрд євро впродовж короткого часу. Однак капіталовкладення в «зелену» енергетику ще потрібно стимулювати. Про це повідомляє УНН.

Олександр Павловський зазначив, що нині в Україні працює підвищений «зелений» тариф, проте далі він буде знижуватися. Пояснює підприємець це тим, що в Україні лише починає розвиватися виробництво електроенергії з поновлюваних джерел (сонця, вітру).

У Німеччині, наприклад, «зелений» тариф становить 0,06 євро, а це значить, що країна в енергобалансі володіє наразі 43% саме поновлюваними джерелами енергії. В Україні цей показник складає менше 8%. У зв’язку з такими обставинами нам розвиток відновлюваних джерел енергії необхідно стимулювати, а в Німеччині такої потреби вже немає.

Як говорить Павловський, щоб прийти до «зеленого» тарифу з таким показником, Німеччині знадобилося 20 років. «Зелена» енергетика в Україні практикується лише 5 років, проте навіть за цей час у галузь вдалося залучити мільярдні капіталовкладення.

Атомна електроенергія

Олександр Павловський також розповів, чому в Україні зменшується генерація атомної електроенергії. Внаслідок карантинних заходів, введених через пандемію COVID-19, в усьому світі обсяги споживання електроенергії скоротилися. Коли споживання знижується, відповідно до технічних характеристик та задля безпеки, атомній енергетиці не можна виробляти більше, ніж 60% від загального енергобалансу. Якщо вона перевищить цей показник, то не зможе себе балансувати, пояснив Павловський.

Водночас Україна на сьогодні перебуває у певній ізоляції, адже до мереж Європи її поки що не приєднано, а Росія і Білорусь мають наміри продавати власну електроенергію, однак не купувати у нас.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf