«Аграрний сектор — у пріоритеті», — Тарас Висоцький

Нещодавно заступник міністра розвитку економіки, сільського господарства та торгівлі Тарас Висоцький зазначив, що аграрний сектор є одним із тих, де фінансування не скоротилося — він залишається в пріоритеті. Висоцький запевняє, що держава створить усі умови для того, щоб аграрії могли зберегти власні господарства у період кризи.

Вплив карантину на аграрну сферу

Заступник повідомляє, що закриття продовольчих ринків і громадських установ суттєво знизило попит на молочну та м’ясну продукцію. Загалом ціни на неї впали на 15-20%. Плодоовочева продукція ще більше втратила в ціні — 30-40%.

Тарас Висоцький також зазначив, що попит на фермерську продукцію залежить від її виду: 

«Попит на зернові та олійні не впав — як на українському ринку, так і за кордоном. А на ось м'ясо, молочні товари, овочі та фрукти попит суттєво знизився. Причина — закриття громадських закладів та ринків».

Висоцький каже, що загалом карантин на роботу аграріїв не вплинув. Проблеми є тільки з логістикою, реалізацією та закупівлею засобів захисту. Наразі питання з роботою ринків вже вирішено — це повинно поліпшити ситуацію.

Підтримка аграріїв

Тарас Висоцький нагадує, що держава створила програму підтримки для аграріїв. Сюди входять: фінансова підтримка, компенсація кредитів та виплати за гектар для господарств, які нещодавно були створені. Для невеликих господарств існують кредитні канікули та програма доступних кредитів.

Заступник міністра також запевняє, що була створена профільна платформа, яка дозволяє аграріям продавати свою продукцію через торговельні мережі.

Нагадуємо, що раніше було запроваджено карантин, через який довелося закрити всі заклади крім продуктових магазинів, аптек, банків та заправок. Робота ринків та закладів громадського харчування була припинена, через що у аграріїв виникли проблеми зі збутом товару. 29 квітня Кабінет міністрів ухвалив рішення поновити роботу ринків, але лише за умови дотримання вимог МОЗ щодо протидії епідемії. 

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf