Гаряче

«Модель державної підтримки аграріїв виявилася неефективною», — Тарас Висоцький

3 червня на своїй Facebook-сторінці заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький опублікував допис, в якому висловився щодо неефективності державної допомоги фермерам та необхідності її реформування.

«Модель державної підтримки аграріїв виявилася неефективною», — Тарас Висоцький | MIZEZ

Фото: https://www.unian.ua/

Висоцький про термінові реформи

3 червня було проведено засідання аграрного комітету, на якому обговорили шляхи удосконалення системи агрострахування. Після зустрічі на своїй сторінці у Facebook заступник міністра написав, що наразі державна модель підтримки аграріїв є неефективною і потребує негайного реформування. 

Згадав Висоцький і про катастрофічну ситуацію з посівами в Одесі, через яку деякі фермери повністю втратили свій врожай і зараз як ніколи потребують фінансової допомоги з боку держави:

“На сьогодні загальні збитки сукупного виторгу по всій Україні складають до 2%, але в Одеській області заактовано 30,5% втрат озимих культур (понад 310 тис. га)”.

Заступник міністр зазначив, що масова загибель сільськогосподарських культур — це не перший і не останній такий випадок втрати врожаю через непередбачувані погодні обставини. Тому, переконаний чиновник, потрібно в терміновому порядку вдосконалити Закон України “Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою”, який буде захищати майнові інтереси страхувальників у сільському господарстві.

Новий проект закону представлять у липні

Уже в липні Міністерство економіки представить проект закону «Про державну підтримку сільськогосподарського страхування». Він дозволить створити правильні умови для ефективного агрострахування, а також:

  • визначити прогнозовані обсяги видатків;
  • погодити стандартні страхові продукти;
  • затвердити об’єкти сільськогосподарського страхування, що підлягають державній підтримці;
  • відшкодувати частину страхового платежу.

Відповідно до майбутнього проекту закону: 

  • учасники агрострахування — сільгосптоваровиробники та страхові компанії, що будуть страхувати сільгосппродукцію. 
  • об’єкти агрострахування — посіви, насадження, врожай, сім’ї бджіл, біоресурси, тварини тощо.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf