Позитивний вплив пандемії на розвиток сільських територій

Мирослав Козак, завідувач відділу організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», повідомив про те, що карантинні заходи можуть позитивно вплинути на розвиток сільських територій в Україні та прискорити впровадження там інновацій, які здатні протидіяти негативним наслідкам кризи.

Введення карантинних заходів для боротьби з поширенням коронавірусу COVID-19 у світі спровокувало масову міграцію українців: селяни-заробітчани були змушені повернутися додому, а багато жителів міст тимчасово виїхали за їх межі. На думку Мирослава Козака, ці 2 чинники покращать ситуацію в селах.

Позитивний вплив пандемії на розвиток сільських територій | MIZEZ

Переваги міграції, спричиненої карантином

За різними підрахунками, 1-2 млн населення України — трудові мігранти, а це 15% селян. За кордоном заробітчани отримали досвід роботи відповідно до європейських стандартів, оцінили переваги впровадження новітніх технологій, навчилися користуватися сучасними розробками та здобули величезний багаж знань загалом. Ці люди мають прогресивні погляди, надзвичайно мотивовані, готові працювати й створювати нові бізнес-проекти на сільських територіях. Вони мають усі шанси стати лідерами і змінити світогляд жителів сіл.

Багато жителів міст на час карантину перебралися до сіл: повернулися до батьків або ж просто виїхали подалі від багатолюдних населених пунктів, ближче до природи. Поки фахівці не можуть визначити точну кількість таких мігрантів. Проте вони поділяють на 2 категорії тих, хто залишиться проживати в селі після карантину:

  • працівники, які втратили роботу, тому будуть жити в селі, щоб економити;
  • люди, які мають віддалену роботу.

І компанії, і працівники вже інвестували час і кошти в обладнання, програмне забезпечення, здобули нові навички для дистанційної роботи. Тому деякі підприємці свідомо залишать частину працівників в такому режимі.

Мирослав Козак зауважив, що влада насамперед повинна надати цим групам населення певні преференції для стимулювання розвитку сільських територій, щоби створення й розвиток бізнесу саме в Україні було вигідним людям. Це не лише допоможе мінімізувати наслідки обмежувальних заходів карантину, а й сприятиме довготривалому ефекту.

Основа позитивних змін, як вважає експерт, — оновлення інфраструктури відповідно до викликів сьогодення. Сучасне ведення бізнесу потребує швидкісного Інтернету, онлайн-банкінгу, хмарних технологій, інноваційних поштових служб. З їх допомогою невелике присадибне господарство може стати ефективним прибутковим агропідприємством. Інфраструктурні інновації сприяють розвитку малого й середнього бізнесу, формуванню локалізованих закритих продовольчих ланцюгів (просування концепції slow food) та крафтового виробництва.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf