Як карантин вплинув на грибництво?

Микола Іващук, генеральний директор ПП «СтарМакс», в ефірі «БрейнШторм марафону» розповів про стан промислового грибництва в Україні. Він зазначив, що продажі свіжих грибів знизилися приблизно на 30-40%, а сушених — до 50% за період карантину.

Микола Іващук зауважив, що в цей час якраз тривав Великий піст, що зазвичай є вдалим сезоном для грибників. Однак цього року підприємці зазнали великих збитків.

Директор підприємства розповів, що «СтарМакс» отримало 2 великих замовлення на червень. Однак для відновлення ринку потрібен час.

Як карантин вплинув на грибництво? | MIZEZ

Коли покупці почали відмовлятися від замовлень, підприємство почало активно сушити печериці. Насушили стільки, розповів пан Іващук, що заповнили склад. На сьогодні мають готової продукції на 400 тис. грн. На думку директора приватного підприємства, вирощування грибів є динамічним бізнесом, тому щотижня потрібно завантажуватися сировиною та швидко здійснювати збут готової продукції. Отож сушку він вважає надзвичайно перспективною. Після закриття збуту до Росії цей напрям особливого розвитку набув на Буковині.

Подальші плани

ПП «СтарМакс» планує перейти до інтенсивного вирощування. Вони отримали кредит від інвестфонду та прагнуть подвоїти обсяги протягом кварталу. Це також сприятиме виходу в прибуток. Микола Ващук зауважив, що досі підприємство за квартал отримувало 50-100 тис. грн негативного балансу. Він також наголосив, що, якби не було карантину, «СтарМакс» вийшло б у прибуток. Однак внаслідок обмежувальних заходів 1-ий квартал 2020 року було закрито зі збитками всього 2 тис. грн.

ПП «СтарМакс» з недавнього часу займається роздрібними продажами та торгівлею з оптовими клієнтами. Водночас співпрацю з мережами підприємство припинило у зв’язку з тим, що доводилося довго чекати на розрахунок. 

ПП «СтарМакс» займається промисловим грибництвом: вирощування, сушіння, консервація, експорт грибів і виготовлення продукції на їх основі.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf