Як працює довгострокова оренда техніки в Україні?

Сільськогосподарська сфера ніколи не стоїть на місці. Аграріям часто хочеться спробувати щось нове: нові культури, сучасні технології, більш дієві засоби захисту рослин тощо. Але часто бажання виростити на своєму полі нішеву культуру стикається з нестачею спеціалізованої техніки для її сівби чи збирання. А вкладатися одразу в придбання такої техніки нерозумно: раптом вирощування “ніші” не виправдає себе? У такій ситуації (й у багатьох інших) на допомогу може прийти довгострокова оренда техніки. 

За яким принципом працює довгострокова оренда техніки?

В європейських країнах практика довгострокової оренди техніки успішно працює вже не один рік. В Україні ж довгострокова оренда тільки набирає обертів. 

Одним із вдалих варіантів довгострокової оренди техніки є купівля клієнтом певної кількості мотогодин. У їхню вартість входить оренда трактора (або іншого виду сільгосптехніки), повноцінне обслуговування та страхування. Таким чином, фермеру можна взагалі не турбуватися про ремонт чи планові сервісні роботи. А після завершення терміну оренди не треба думати, куди подіти техніку, що відпрацювала гарантійний термін.

“Ефективний час для експлуатації нової техніки — від 6 до 8 тис. мотогодин”, — підкреслює Ігор Хижняк, керівник підрозділу продажів сільськогосподарської техніки “Цепеллін-Україна”. Така кількість мотогодин — це приблизно три роки.

На кожен вид техніки компанія-орендодавець зазвичай пропонує індивідуальну ціну, адже вартість обслуговування залежить від виду сільгосптехніки.  

Довгострокова оренда техніки допомагає задовольнити різноманітні потреби аграріїв. Однак є й зворотна сторона медалі. Чимало орендодавців пропонують українським фермерам сільгосптехніку за завищеною ціною. Тому за 3 роки оренди інколи збирається сума, за яку можна придбати трактор. І користуватися ним значно довше. Якщо ж ви бажаєте викупити одиницю сільгосптехніки, яку орендували, вам доведеться сплатити орендодавцю половину її вартості. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf