Вітчизняні виробники забезпечують лише 20% необхідної сільгосптехніки

Наразі в Україні працюють державні програми щодо підтримки та розвитку вітчизняного машинобудування. Але все одно український продукт не має такого ж попиту, як іноземний. Пов’язують це не тільки з якістю техніки, а й з неможливістю компаній забезпечити ринок їхньою достатньою кількістю. 

сільгосптехніка

Ситуація на ринку

Інститут аграрної економіки дослідив ситуацію та вже зробив офіційні висновки. Так, заводи-виробники, які базуються в Україні, забезпечують аграрний сектор лише на 15-20%. Більшу частину складає іноземна техніка. Надалі прогнозується спад продажу вітчизняної техніки, за кордон зокрема.

Причини 

Експерт Олександр Захарчук зазначає:

Техніка українського виробництва, на жаль, має гіршу якість, ніж іноземна. Вона поступається продуктивністю та надійністю. У 2019 році імпорт сг техніки був значно більшим за експорт — аж в 17 разів”.

Серед причин такого явища — нестабільність земельного ринку, пандемія, проблеми з системою кредитування. Олександр Захарчук вважає, що запровадження ринку землі лише відверне капітал від вкладень в аграрний сектор, натомість усі кошти будуть витрачені на придбання землі. Це значно зменшить закупівлю матеріально-технічних ресурсів. 

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf