Держава повертає контроль над цінами

Голова комітету за питань аграрної політики Олег Тарасов повідомив, що держава змінить свій підхід щодо регулювання цін на час карантину. Завдяки цьому з’явиться можливість уникнути підвищення цін на продовольчі товари, які є соціально важливими для українців. Нардеп розповів, як контролюватимуться ціни на товари на час карантину.

Державне регулювання цін

За словами народного депутата Олега Тарасова, держава планує забезпечити регулювання цін на 15 груп товарів, зокрема:

  •         Макаронні вироби
  •         Хліб та борошно
  •         Крупи
  •         Яловичина, свинина, м'ясо птиці
  •         Яйця
  •         Цукор
  •         Молоко, сметана, сир, вершкове масло
  •         Олія

Раніше був державний контроль над вартістю цих продуктів, але ця постанова була скасована у 2017 році. Нардеп говорить:

«Більшість країн світу контролюють вартість товарів постійно, причому у кризові періоди контроль посилюється. Використовують для цього прямі і непрямі заходи регулювання».

Як здійснюватиметься контроль?

Якщо продавець планує підвищувати ціну на обрані групи товарів, то торгівельний заклад в обов'язковому порядку повинен повідомити про це в державну службу через електронну форму. Далі буде проведена перевірка, в результаті якої буде вирішено, чи було підвищення вартості обґрунтованим. 

Доцільність державного регулювання

Олег Тарасов зазначає, що таке регулювання цін (не тільки на продукти, а й на лікарські та медичні засоби) є дуже важливим кроком. Це потрібно, щоб в умовах підвищеного попиту та фінансових проблем у населення продавці не мали змоги спекулювати цінами на товар.

Постанова 2017 року про скасування моніторингу цін державою вже скасована. Про будь-яке підвищення цін потрібно одразу ж повідомляти, аби уникнути проблем із державними службами у майбутньому. Завдяки цим крокам малозабезпечені верстви населення матимуть змогу купувати все, що необхідно для життя.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf