Гаряче

Неврожай–2020?

Олег Пендзин, член Економічного дискусійного клубу, попереджає, що в Україні буде неврожай цього року. Також підвищаться ціни на хліб і картоплю.

в Україні буде неврожай

Синоптики прогнозують спекотне і посушливе літо. Зараз в Україні також недостатня кількість опадів для нормального розвитку рослин. Отож через погодні умови 2020-й рік не буде врожайним. За попередніми оцінками, урожай зернових становитиме приблизно 60 млн тонн (на 18% нижчий проти минулорічного). Це призведе до подорожчання хліба, адже ціни на зерно підвищаться.

Урожай овочів

На врожай овочевих культур вплинув карантин, уведений для протидії поширення коронавірусу. Багато фермерів вирішили не саджати овочі «борщового набору», зокрема картоплю. Населення вирощує 98% всього обсягу картоплі в Україні. Однак цьогоріч містяни потрапили в складну ситуацію. Жителі сіл посадили свої городи, а жителі міст не мали можливості потрапити до своїх земельних ділянок у зв’язку з відсутністю транспорту. Таким чином картоплі буде менше, і ціни на неї зростуть.

Продукти цього року, на думку Олега Пендзина, подорожчають на 10-15%. Однак це попередній прогноз, адже весняні польові роботи ще не завершилися. 

У світі ціни на агропродовольчі товари падають, адже відбулося різке скорочення замовлень від бізнесу. Кафе, бари, ресторани, фастфуди не працюють, тому попит значно знизився. Впали ціни на цукор і рослинну олію на світових ринках на 12%. Однак не тільки в Україні буде неврожай цього року. ООН попереджає, що світ постав перед загрозою масового голоду, та закликає країни об’єднатися для попередження катастрофи. Через засуху окремі регіони Африки та Азії вже мали серйозні проблеми з продовольством. А у зв’язку з карантином багато країн не змогли якісно провести весняні польові роботи та посіяти всі необхідні культури. Тому ціни на продовольство зростуть.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf