Як вплинув карантин на ринок агропродукції?

У результаті ведення заходів боротьби з коронавірусом в Україні змінилася більшість логістичних шляхів постачань агропродуктів. Це буде впливати на аграрну сферу й після відміни карантину, повідомляє Ярослав Навроцький, старший науковий співробітник ННЦ “Інститут аграрної економіки”.

агропродукція

Як вплинув карантин на ринок агропродукції

За словами експерта, зараз є чимало складнощів із імпортом і експортом аграрних продовольчих товарів внаслідок проблем із перетином кордонів. Вантажні кораблі простоюють під час карантину, тому деякі продукти можуть просто зіпсуватися. Перевезення літаками або залізницею теж працює з серйозними збоями.

Ярослав Навроцький підкреслює, що звичні канали збуту для малих і середніх фермерських господарств частково були втрачені через закриття продовольчих ринків. Дрібні фермери зіштовхнуться з проблемами забезпечення повного циклу виробництва — якість продукції може погіршитися, а продуктивність підприємства — знизитися. 

Прогнозується, що найближчим часом попит на продовольчі товари дуже зміниться. Доходи населення знижуються, росте безробіття та інфляція, тому логічно, що зниження попиту торкнеться в першу чергу:

  • дорогих товарів;
  • товарів із великою доданою вартістю. 

Подорожчання торкнулося виробництва м’яса, наприклад, яловичини. Якщо у січні нинішнього року ціна яловичини складала 143,96 грн за кілограм, то зараз вона виросла до 157,22 грн за кілограм. З усього різноманіття м’ясних продуктів курятина поки що залишається найдешевшою.

Зазнає збитків і молочна галузь, зокрема той сегмент, що виробляє дорогі сири, фермерську екопродукцію тощо. 

З приводу рослинницької галузі, то тут усе непросто. Ярослав Навроцький вважає, що підвищиться попит на овочі, які входять до так званого “борщового набору”, а також на яблука, бо їх можна довго зберігати. Попит на овочі, що мають досить обмежений термін зберігання (помідори, огірки), навпаки, впаде. Картопля та крупи будуть в тренді, як і завжди у кризовій ситуації. 

Вплив карантину на ринок агропродукції є відчутним, але експерт вважає, що ми успішно подолаємо кризу в агрокомплексі, незважаючи на труднощі. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf