Чи допомогло сільським господарствам відкриття ринків?

Юрій Лупенко, директор Інституту аграрної економіки, вважає, що необхідно поглиблювати інтеграцію сільських господарств до організованої системи збуту агропродовольчих товарів. Адже навіть зараз, коли продовольчі ринки відкрито, чимало фермерів не мають можливості потрапити до торговельних місць, тому не здатні реалізувати агропродукцію.

Витрати господарств населення можуть відчутно вплинути на овочевий ринок, адже вони вирощують приблизно 85% овочів в Україні. А після відкриття ринків через обмежувальні заходи частина фермерів не має доступу до торговельних місць. Однак карантинні заходи було введено в період реалізації ранніх овочів цього сезону та залишків минулого. Уся продукція не пропаде, до того ж деякі овочі можна зберігати протягом певного часу (столовий буряк, моркву). За даними Інституту аграрної економіки, у 1-му кварталі цього року обсяги проданих овочів могли скласти приблизно 1700 тонн, але поки що втрати важко порахувати.

Організований збут продукції

Юрій Лупенко розповів, що великі та середні агропідприємства, навіть багато дрібних фермерських господарств, переважно інтегровані в систему організованого збуту. Вони укладають договори на постачання вирощеної продукції, отож вони матимуть втрати здебільшого через необхідність забезпечити карантинні заходи та від зменшення попиту на продукцію. Такі господарства залишаться платоспроможними, що стосується зокрема й кредитів. Тимчасом як сільські господарства, які орієнтується на продовольчі ринки, витратили ресурси на вирощування продукції, яку не змогли продати у зв’язку з обмежувальними заходами, тому зазнали значних збитків.

В Інституті аграрної економіки наголосили на тому, що наразі гостро постало питання про необхідність поглиблення інтеграції сільських господарств до організованої системи збуту агропродукції. Це можна здійснити завдяки прискоренню розвитку заготівельно-збутової та переробної сільськогосподарської обслуговуючої кооперації. Світовий досвід показав, що створення достатньої кількості таких кооперативів допомагає підвищити доходи фермерів через гарантований збут за оптимальними цінами. Також селяни уникають чи хоча б значно зменшують непередбачені витрати, зокрема спричинені стихійним лихом.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf