Карантинні збитки квіткової галузі на Закарпатті

карантинні збитки

Через закриття ринків та карантинні заходи тепличники Закарпаття змушені викидати на перегній тисячі квітів. Квітникарство — одна з найбільш розповсюджених галузей у цьому регіоні, багато тепличних господарств працює саме над вирощуванням квітів. І тепер через відсутність гуртових закупівель аграрії змушені або продавати їх за дуже низькими цінами, або знищувати те, що продати не вдалося.

Збитки галузі

Минулого року квітникарі Закарпаття вже пережили одну кризу, коли багато теплиць були знищено під час паводку. Після цього частина господарств так і не запрацювала через те, що їх власники не захотіли відновлюватися та подалися за кордон на заробітки. І ось цього року другий удар — закриття продовольчих ринків та загальнодержавний карантин.

Квіткова галузь регіону зазначає величезних збитків. По-перше, це неможливість продати товар. Квіти потрібно реалізувати швидко, щоб вони не втратили товарного вигляду. Але зараз це неможливо, тому доводиться знищувати урожай, приорюючи його на перегній. По-друге, саме господарство теж потребує регулярного догляду. У кожну рослину фермери вкладають багато коштів і сил, тому теплиці потрібно постійно обігрівати і, крім цього, платити найманим працівникам.

Онлайн-продажі як спосіб порятунку

Деякі господарі все ж знаходять вихід та продають декоративні рослини через інтернет, відправляючи невеликі партії товару в усі куточки України. Однак поки що це одиничні ринки збуту. Реалізовувати таким способом рослини може далеко не кожен, та й попит на квіти значно впав.

Наразі постраждало квітникарство у всьому світі. Наприклад, у квітковій столиці Нідерландах нещодавно знищили 400 млн рослин, які не вдалося продати.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf