Який зв’язок між субсидіями та м’ясопереробною галуззю?

Велика рогата худоба населення

Велика рогата худоба населення, за словами президента асоціації виробничих та переробних підприємств м’ясної галузі «М’ясо України» Наталії Дремблюги, — важливий резерв для розвитку м’ясопереробної промисловості України. Однак зараз у переробних підприємств немає можливості закуповувати ВРХ, тому що на частину тварин відсутні відповідні документи.

Актуальна інформація щодо поголів’я

Кількість великої рогатої худоби у господарствах населення у 2 рази більша, ніж у промислових агропідприємствах. Згідно з даними Держстату станом на 1 квітня 2020 року господарства населення налічують 1,349 млн голів ВРХ, промислові сільськогосподарські підприємства —  430 тис. голів.

Та проблема полягає в тому, що частина великої рогатої худоби населення не зареєстрована у Державному реєстрі тварин. Відсутність документів на худобу ускладнює їхню закупівлю м’ясопереробними підприємствами.

Дані Статистичного управління свідчать, що станом на квітень 2020 року в Україні кількість голів ВРХ становить 3,366 млн. Водночас відповідно до Єдиного державного реєстру ідентифікованих та зареєстрованих тварин в Україні 2 810 646 голів — різниця в півмільйона.

Населення прагне уникнути відмови у субсидії для сплати за газове опалення взимку. Це є однією з причин зволікання господарів реєструвати худобу в Держреєстрі тварин. Нині діє норма, згідно з якою під час нарахування субсидій реалізацію ВРХ класифікують як дохід фізичних осіб. Від реалізації молока зараховується лише 30%, але щодо ВРХ такого правила немає.

Асоціація «М’ясо України» закликає уряд врегулювати це питання, щоби населення безперешкодно реєструвало тварин, отримувало всі відповідні документи та могло продавати худобу українським підприємствам. Президент асоціації зауважила, що зараз м’ясо вивозять до країн СНД, де вимоги до документів не такі жорсткі.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf