Сільське населення України поступово зменшується

Україну годує майже три мільйони селян, яких усе меншає. Економічно активні сільські жителі на даний момент складають 5,6 млн осіб. При цьому, із них 2 млн активно їздить на заробітки до країн Європи. І з кожним роком таких людей стає все менше, адже на це є ряд причин.

Сільське населення Mizez

Дані статистики: невтішна ситуація

Під час круглого столу, присвяченому аграрному розвитку, його перспективам та актуальному стану, Тамара Осташко повідомила про невтішні дані статистики щодо сільського населення в Україні. Вони були наступними:

  •         Загальна кількість населення Україні складає 42,1 млн жителів.
  •         Доля сільських жителів України складає 31,1%.
  •         За десять років кількість сільського населення скоротилася на 16 відсотків.
  •         Економічно активне населення села складає 5,6 млн – це люди віком від 15 до 70 років.
  •         Рівень зайнятості сільських жителів у першому кварталі минулого року склав дещо більше 62 відсотків, міське населення отримало показник у 68,2%.
  •         Всього у сільському господарстві працює приблизно 2,9 млн чоловік.
  •         Рівень безробіття на селі – 10,9 відсотка, в місті – 9%.

Таким чином, спостерігається негативна тенденція до скорочення сільського населення і, як результат, зменшення кількості людей, задіяних у сільському господарстві. Причин у такого явища – багато. Зокрема, відсутність підтримки з боку держави, погано розвинена інфраструктура, відсутність перспектив розвитку.

І така ситуація може погіршитись через те, що держава планує стягувати додаткові податки. Так, власники земельних паїв повинні будуть платити по 1,5 тисячі гривень з гектара податку за рік. І це – незалежно від того, яким є дохід фермера. Експерти вважають, що таким чином дрібне фермерство на селі почне зникати, адже не кожне домогосподарство заробляє достатньо для того, щоб і сплачувати податки, і утримувати бізнес та мати з нього вигоду.

 

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf