Урожай соняшнику постраждав від надмірної спеки

На півдні України фермери майже втрачають соняшник. Зараз вони збирають урожай, який залишився – і він втричі менший попередніх очікувань. Причиною всьому – спека, яка буквально випалила культуру.

qУрожай соняшнику постраждав Mizez

Чого очікувати аграріям?

Південні області, у тому числі – й Миколаївщина – потерпають від сильної спеки та посухи. Від цього страждають усі, а особливо – посіви соняшнику. Його насіння майже не визріло, насінини маленькі, з порожньою серединою. Тобто, майже весь соняшник просто «згорів».

Зараз ті аграрії, які почали збирати урожай, у кращому випадку отримують приблизно 6 центнерів із одного гектару. Такі показники не дозволяють господарствам окупити вкладені кошти. Але й цьому фермери раді, адже деякі господарства втратили весь урожай.

Причиною такої ситуація стала не тільки посуха. Проблеми почалися ще з весни, коли було мало опадів. Ще восени 2019 року випало опадів менше половини. Норму спостерігали лише у лютому та квітні. В інші періоди ґрунт мав мало вологи, необхідну рослинам для росту та розвитку.

Фермери сподівалися на те, що влітку буде сприятлива погода. Але надмірні зливи буквально залили поля. Це також погано для рослин, адже тоді коріння не росте в глибину, де могло б потім отримувати вологу. Як результат – після закінчення дощів і висихання поверхні соняшник не може отримувати достатньо вологи.

Експерти зазначають, що південні регіони України завжди були зоною ризику для аграріїв, а зараз ще й відбувається поступова зміна клімату. Також частково винні і самі фермери, які порушують рекомендації та норми сівозміни. Як результат – ґрунт стає пересушеним і виснаженим.

Через велику втрату врожаю соняшнику Україна цього року може втратити свою позицію як світового лідера з експорту олії. Таким чином, держава недоотримує валюту, постраждають самі фермери. Вони змушені будуть економити під час наступної посівної кампанії, деякі господарства відмовляються вирощувати олійні культури.

Вам буде цікаво: ВИРОЩУВАННЯ ГОРІХІВ ДАЄ ВИСОКИЙ ПРИБУТОК

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал.

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf