Експорт олійних культур скоротився вдвічі

За період від січня до червня 2020 року Україною було експортовано олійних культур на суму 326 млн доларів. Такий показник є майже вполовину меншим (47,7%), ніж минулого року за такий же період. Тобто, експорт скоротився майже в два рази.

Деталі експорту 2020

Основу експорту складала соя, яку за перше півріччя було продано 0,8 млн тонн та отримано 289 млн доларів. Таким чином, соя становила 89% від загального обсягу експорту. На другому місці знаходиться ріпак із показниками у 18 тисяч тонн та 7 млн доларів. Соняшник знаходиться на третьому місці – 33 тисячі тонн та 14 млн доларів.

олійні культури Україна Мізез

Найбільшими імпортерами українських олійних культур є Туреччина – вона придбала 19,6% від загального обсягу. Далі місця розподілилися наступним чином:

  1.     Білорусь із 16,4 відсотками.
  2.     Греція – 9,0.
  3.     Італія – 8,5.
  4.     Німеччина- 6,6.
  5.     Ліван – 6,1.
  6.     Нідерланди – 5,6.
  7.     Китай – 4,5.

Всі ці країни дали Україні 76 відсотків прибутку від продажу олійних культур за кордон.

Рослинних жирів було експортовано на 2,9 млрд доларів, а це майже на чверть більше, ніж за такий же період минулого року. Основним товаром на експорт є соняшникова олія, якої за півроку було продано на 2,7 млрд доларів. Більше всього жирів та олій купує Індія, яка займає 23,6 відсотків українського експорту. Найбільше було придбано Китаєм, Нідерландами, Іраком, Іспанією та Італією. На всі ці країни припадає 68% українського прибутку. Тобто, сфера олійно-жирового комплексу характеризується зростанням, а не спадом.

Також, читайте: ЯКІ НІШЕВІ КУЛЬТУРИ БУДЕ ВИГІДНО ВИРОЩУВАТИ В 2021 РОЦІ: ВИСОКООЛЕЇНОВИЙ СОНЯШНИК ТА СОРГО

 

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf