Зміна клімату в Європі: нові умови для фермерів

Третій рік поспіль європейські фермери страждають від посухи та нестачу дощів. Все це негативно позначається на урожайності традиційних для європейських регіонів культур. Тому аграріям слід підготуватися до нових умов роботи. Зокрема, експерти прогнозують, що до кінця століття середня температура підвищиться у середньому від 1 до 5,5 градусів. І найбільше потепліє у південних регіонах Європи. Разом із цим зміняться й умови вирощування різних культур.

Зміна клімату в Європі Mizez

Позитивні прогнози для північної Європи

Для північних регіонів кліматичні зміни стануть позитивним поштовхом для розвитку сільського господарства. Скоротяться сезони заморозків, а вегетаційний період навпаки – стане довшим. Як результат – тут зможуть вирощувати нові культури та сорти, збільшиться кількість територій, придатних для сільського господарства.

Вже зараз можна спостерігати зміни. Зокрема, у німецькій землі Нижня Саксонія почали вирощувати нектарини та абрикоси. А виноробством почали займатися у Швеції, Данії та Англії. Зокрема, у Великобританії виробництво вина за 2018 рік склало 13, 2 млн пляшок. Та й за останні двадцять років об’єми зросли втричі. Але кліматичні зміни мали й негативний вплив – сорти винограду стали менш стійкими до різних хвороб, а стихійні лиха наносять збитки аграріям.

Ризики для виноробів та виробників олії

Зміни клімату загрожують регіонам, де традиційно займаються виноробством. Так, посухи та спека, а також різкі заморозки пошкоджують рослини, призводять до їх загибелі чи втрати урожайності.

Страждає й сфера виробництва оливкового масла. Через теплі зими поширюються нові хвороби та шкідники, які негативно впливають на урожайність рослин. Так, у 2018 році Італія отримала катастрофічний урожай, у результаті якого обсяги виробництва зменшилися на 57 відсотків. Тогорічні втрати склали приблизно мільярд євро.

Європейські тропіки

Зміни клімату стають поштовхом до того, що в Європі починають вирощувати культури, нетипові для конкретного регіону. Так, на Сицилії фермери збирають урожай манго, лічі та авокадо. А для них типовими є тропіки. Вперше такі тропічні культури висадили ще у 70 роках минулого століття, а зараз виробництво тропічних фруктів стрімко розвивається. Цитрусові вже не є рентабельними, а на зміну їм прийшли нові культури.

Тропічні фрукти стали вирощувати також Ізраїль, Єгипет, Іспанія. При цьому, екстремальні погодні явища ускладнюють роботу аграріїв. Зокрема, нестача вологи не сприяє хорошим урожаям тропічних фруктів, адже їм треба більше вологи. Наразі аграрії шукають сорти, які будуть краще себе «почувати» в таких екстремальних умовах, а також розробляють меліоративні стратегії.

Місцеві рослини повинні бути більш стійкими

Фермери не планують відмовлятися від традиційних місцевих культур. Навпаки, планують зробити їх стійкішими у коротко- чи середньостроковій перспективі. Наприклад, мова йде про персики, які не потребують холоду взимку для того, щоб почати цвітіння навесні.

Експерти вважають, що сучасне сільське господарство має бути більш відкритим до біотехнологій. Задача – створити такі гени рослин, які зроблять їх більш стійкими до хвороб та нестачі вологи. Тільки завдяки інноваціям Європа може забезпечити необхідний рівень продовольства та задовольнити потреби споживачів.

Вам буде цікаво 👉 ЯКІ НІШЕВІ КУЛЬТУРИ БУДЕ ВИГІДНО ВИРОЩУВАТИ В 2021 РОЦІ: ВИСОКООЛЕЇНОВИЙ СОНЯШНИК ТА СОРГО

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал.

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf