Українські ягідники постраждали від дощів, а європейські — від заморозків

Проблемна ситуація на ягідному ринку зараз не лише в Україні, а й у Європі. І якщо українські виробники ягід ще не так давно страждали від проливних дощів, які йшли цілий місяць, то європейські фермери постраждали від заморозків. На обсяги зібраної ягоди вплинула також нестача робочих рук у європейських ягідних господарствах. 

Українські ягідники постраждали від дощів, а європейські — від заморозків | MIZEZ

Яка ситуація із чорницею на європейському ринку?

Слід зазначити, що в Іспанії цьогоріч зібрали зовсім невеликий урожай чорниці. У Польщі — схожа ситуація. А от в Італії та Франції чорниці зібрано вдосталь, і вона доволі хорошої якості. Але от попит на ягоду дуже нестабільний. Таку інформацію оприлюднило інтернет-видання FreshPlaza. 

На ягідному ринку Нідерландів чорниці зараз майже немає. В Іспанії сезон цієї ягоди вже добігає кінця, а її якість не найкраща. До того ж, внаслідок весняних заморозків, урожай локальних ягід буде менше аж на третину (подекуди — й до 40%). Подібна ситуація із чорницею склалася й у Польщі та Північній Німеччині. З огляду на такі обставини, ягоду планують продавати меншими обсягами: не по 500 г, а по 250. Але й попит на неї значно знизився. Тому все логічно. 

Лохина: ягода є, а попиту немає

Рік у рік у Європі спостерігалося надлишкове постачання ягід. А зараз попит і пропозиція врівноважені й ціни на ягоди хоч і високі, але не астрономічні. Про це заявив один із німецьких постачальників цієї продукції.

На півночі Італії за кілограм лохини просять від 8 до 10 євро. На обсяг продажів впливає відсутність туризму в країні, однак місцеві охоче купують ягоду в супермаркетах. 

У Франції лохину збирають вже протягом двох тижнів — від початку літа. Врожай хороший, а збирати ягоду вже є кому. Однак попит впав: у Франції лохину полюбляють не так сильно, як, наприклад, у скандинавських країнах. 

Нагадуємо: експерти прогнозують, що в Іспанії цього року зберуть на 30% менше лохини, ніж торік. На врожай ягоди вплинули сильні заморозки у квітні. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf