Українська малина цьогоріч теж недешева

10–12 червня аграрії Півдня України розпочали збирання малини ранніх сортів. Про це пише прес-служба порталу EastFruit. Експерти зазначають, що збирання врожаю цієї ягоди почалося з невеличкою затримкою через несприятливі погодні умови травня. Через заморозки та дощі ягода просто не встигла дозріти вчасно. 

Перші цьогорічні поставки малини поки що мають невеликий обсяг. Однак попит на цю ягоду чималий: українцям вона до вподоби. Малиною цікавляться як гуртові, так і роздрібні покупці. Тому ягода чудово продається, незважаючи на доволі високу ціну.

Українська малина цьогоріч теж недешева | MIZEZ

Яка ціна малини зараз?

Наразі за кілограм солодкої ягоди продавці просять від 230 до 260 грн (це близько $8,6–9,7). Але імпортна малина все одно дорожча: наприклад, за кілограм ягоди, привезеної з США, доведеться викласти цілих $28! А от у 2019 році малина продавалася значно дешевше. У другій половині червня у дрібному опті вона коштувала до 100 грн за кілограм, тобто майже втричі дешевше, ніж у нинішньому році.

Напевне, серед українських фермерів уже стало своєрідною традицією констатувати, що ціни на майже ягоди цьогоріч б’ють усі (анти)рекорди. Справи ягідникам зіпсував і коронавірус, і несприятливі погодні умови. Ціни на полуницю ніде не опускається нижче 5070 грн за кг. За кілограм лохини й узагалі просять захмарні 400 грн. Дорога нині навіть така екзотична рання ягода як жимолость.Вона сильно постраждала від заморозків, тому ціни піднялися й на неї.

Нагадуємо, що в Україні створили перший лохиновий кооператив, до якого увійшли BigBlue Organic Blueberry Farm, «Грасс Авеню» та ТМ StarBerries. Наразі це унікальне об’єднання, адже раніше виробники лохини кооперативів не утворювали. Керівники підприємств вирішили зосередитися на вирощуванні органічної лохини.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf