Чи варто вирощувати спаржу в Україні?

Напевне, ви здивуєтеся, але спаржа зовсім не нова для українців культура. Наші предки знали її під назвою “заячий холодок” і охоче вживали в їжу. Але після 1917 року цей овоч, названий "буржуазним", остаточно зник з меню українців. Повернулася у наші раціони спаржа порівняно недавно — років п'ять тому.

Вирощувати спаржу в своєму господарстві нескладно. Це досить невибагливий, але делікатесний овоч, який приносить фермеру гарний прибуток після продажу на експорт або для потреб ресторанів, кейтерингу.

Поряд з салатом, кропом і редискою, спаржа належить до низки дуже ранніх культур. Наприклад, у південних областях її можна збирати вже в кінці березня, якщо тривалий час тримається тепла погода без сильних перепадів температур.

Для старту вирощування цього овоча аграріям краще вибрати розсаду, а не насіння: так час до отримання першого врожаю скоротиться на цілих два роки.

Спаржа + лохина =?

Досить часто в агрономії (як українській, так і закордонній) практикується взаємовигідне комбо — вирощування спаржі і лохини разом. У цих культур багато спільного в питаннях маркетингу, популяризації та логістики. До того ж, період врожайності у них іде по черзі: як тільки закінчується сезон спаржі, фермер відразу починає збирати збирати першу лохину.

Чи варто починати бізнес з вирощування спаржі найближчим часом?

Поки не треба. У 2020 році вкладати кошти у вирощування спаржі зараз дуже ризиковано. За словами експертів EastFruit, є ризик відчутного обвалу цін на ринку спаржі. На ринок спаржі впливають не тільки глобальні фактори (як-от карантинні обмеження, ускладнення транспортного сполучення або падіння ринку енергоносіїв), але і значне збільшення площ під посіви спаржі. Тобто, якщо якийсь фермер захоче посадити ще 100 і більше гектарів спаржі, то у 2021 році нам точно загрожує обвал ринку цього овоча.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf