Технічні коноплі — агрокультура XXI століття

В Україні зріс інтерес аграріїв до вирощування технічних конопель. Причиною цього є зростання попиту на продукти їх переробки та висока рентабельність виробництва, яка сягає 50%.

Технічні коноплі (містять мінімальну кількість тетрагідроканнабінолу) є сировиною для понад 25 тис. найменувань продуктів. Ще в 1916 році Міністерство сільського господарства США назвало коноплі найрентабельнішою агрокультурою. Вони чудово підходять для виготовлення продуктів харчування (зокрема дієтичних), кормів для тварин, гіпоалергенних і міцних текстильних виробів, косметичних та медичних препаратів, паперу, палива, будівельних матеріалів тощо. І щороку цей список товарів розширюється. Активне зростання попиту на сировину з конопель спонукає аграріїв збільшувати площі посівів цієї культури. За останні 10 років площі полів під коноплями у ЄС загалом зросли в 4 рази (до близько 43 тис. га). Китай, лідер галузі у світі, планує частково замінити коноплями бавовну та збільшити посіви культури до 670 тис. га.

Технічні коноплі — агрокультура XXI століття | MIZEZ

Вирощування конопель в Україні

Минулого року в Україні коноплями було засіяно майже 4 тис. га землі. Зважаючи на високу рентабельність виробництва цієї культури, плантації мали би бути більшими, однак в Україні гостро бракує потужностей для первинної переробки конопляної сировини, що стримує розширення вирощування. Для порівняння: в Українській РСР, до здобуття незалежності, площі посівів конопель становили 120 тис. га, а заводів із переробки врожаю було 35. Це ще раз доводить, що Україна має високий потенціал у вирощуванні технічних конопель. Ба більше, якщо вітчизняні фермери будуть розробляти хороші бізнес-плани організації виробництва, то зможуть лише на насінні отримувати 500-700 доларів прибутку з гектара. А переробка соломи на волокно буде давати ще 2 тис. доларів з гектара.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf