Прибуткове вирощування лохини: як отримати гарний урожай

Декілька років тому лохина була в Україні маловідомою ягодою, яку часто плутали із чорницею. Але тепер ця культура поступово завойовує популярність серед споживачів. Тому її стали більше вирощувати. Але потрібно знати, як саме правильно це робити, щоб урожай лохини був добрим.

вирощування лохини Mizez

Особливості культури

Лохину зараз вирощують майже в кожному регіоні нашої країни. Загальна площа насаджень становить приблизно 3 тисячі гектарів. Кожного року цифра тільки збільшується – все більше господарств віддає перевагу цій ягоді. І це не дивно, адже лохина – одна із найдорожчих ягід, які можна виростити в Україні. Вартість за кілограм може становити від 150 до 250 гривень за кілограм.

Іншою причиною, чому аграрії звернули свою увагу на лохину, це її добра врожайність. В перші роки плодоношення культура дає приблизно до 1 тони з гектару. І кожного наступного року кількість тільки збільшується. А давати врожай такі рослин можуть впродовж 50 років.

Лохина є стійкою до морозів культурою. Раніше її здебільшого вирощували на півночі США та в Канаді. Саме тому наші зими для неї є комфортними. А влітку проблему пристосування культури можна вирішити шляхом збільшення поливу.

Правила догляду та вирощування

Для зрошення лохини потрібно застосовувати крапельний метод, адже ягода є вимогливою до кількості вологи. Поливати її треба вранці, роблячи це так, щоб вода потрапляла безпосередньо на ґрунт або стебла, але не на листя. Останнє може стати причиною появи хвороб, зокрема, сірої гнилі.

Лохина полюбляє кислі ґрунти, рівень рН повинен бути в межах 3,5-5,0. Додатково у лунку перед посадкою треба покласти торф, тирсу та соснову кору. По мірі просідання верхнього шару тирсу досипають. Також потрібно, щоб рослина мала достатню кількість сонячного світла.

Для лохини копають лунку розміром приблизно 70*70 см, її глибина – 0,5 м. Відстань між кущами повинна бути 1 метр, а між рядами – 2,5 м.

Підживлювати лохину треба навесні та восени. Весною це роблять за допомогою азотних та калійних добрив після відновлення вегетації. А восени ці ж самі речовини застосовують перед настанням зими.

 

Редакційна команда MIZEZ.

Олександр Власюк

Схожі статті по темі:

asdf