Рекордні ціни на полуницю

Сезон полуниці з відкритого ґрунту стартував з рекордних цін. Вони виросли у 2,3 рази у порівнянні з тими, які були минулого року. І це попри те, що сам сезон розпочався на тиждень раніше. Висока вартість ягоди — результат декількох несприятливих факторів.

Зростання цін

Продавати ягоду почали з південних регіонів країни, де її вирощують у відкритому ґрунті. У роздрібній торгівлі її вартість складає від 80 до 110 гривень за кілограм. Така ціна спостерігається за самого початку продажів, і знижувати вартість аграрії поки що не планують. Аргументують вони це тим, що наразі умови для вирощування полуниці є несприятливими, і це призводить до збитків.

Причини підвищення цін

У квітні на Півдні України спостерігалися заморозки, які у різних господарствах пошкодили від 5 до 20% ранніх сортів. А аграрії на Заході взагалі кажуть, що втратили від 50 до 90% врожаю. Таким чином, деякі господарства зазнали  катастрофічних збитків, втративши майже всю полуницю.

Після заморозків у квітні настала посуха. Нестача вологи в ґрунті негативно впливає на якість врожаю та сам процес достигання. Але й травневі зливи не пішли на користь полуниці, оскільки фактично залили поля. Як результат — неможливість зібрати урожай.

Олександр Хорев, керівник АПК-Інформ, говорить: 

«Заморозки та тривалі зливи негативно позначаються на врожаї полуниці. Морози побили цвіт, а дощі заважають зібрати ягоди. Як результат — товару стає менше, а ціна на нього росте». 

Тобто високі ціни є результатом негативних факторів, які зменшили пропозицію ринку та завдали збитків самим виробникам. Тому українська полуниця поки що коштує значно дорожче, ніж минулого року.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf