Малий урожай огірків: шість можливих причин

Огірки вирощує майже кожен дачник, сподіваючись на великий урожай. При цьому, окрім шкідників та хвороб, часто на кількість урожаю – в сторону зменшення – впливає й те, як ми вирощуємо цю культуру. Нижче ми розповімо про шість найбільш поширених помилок, які призводять до скорочення врожаю огірків.

Перетримали розсаду

Огірки із розсади потрібно висаджувати на грядку через 35 днів після того, як з’явилися сходи. Якщо це зробити пізніше, то рослини матимуть дефіцит живлення. А це призведе до їх слабкості. Своєчасна висадка – гарантія того, що саджанці добре приживуться.

Густа посадка

Якщо рослини висадити занадто близько одна до одно, то вони матимуть нестачу кисню та сонця. Окрім цього, це призводить і до зменшення розмірів самих плодів, може стати причиною появи грибкових хвороб.

Відстань між кущами повинна бути мінімум 20 см, а ряди повинні розміщуватися на відстані мінімум метр. Для теплиць цей показник бажано збільшити. Це потрібно для того, щоб рослини отримували досить кисню і сонячних променів.

Помилки у сівозміні

Не можна садити огірки щороку на одному й тому ж місці. Результатом цього стане збільшення хвороб та зменшення врожайності. Не можна також висаджувати огірки після гарбузових культур. Найкращий вибір – посадити їх там, де раніше росла капуста – цвітна або білокачанна. На попереднє місце повертати огірки можна тільки після на четвертий рік.

огірки малий врожай

Відсутність прищіпки та підв’язки.

Якщо відмовитися від підв’язування огірків, то на гарний врожай не варто очікувати. Це культура, яка повинна мати опору для того, щоб обплітати її, формуючи своєрідні батоги. Якщо вони стеляться по землі, то це тільки призводить до збільшення кількості хвороб. Видаляти пасинки повинно тоді, коли вони не більші за 3-5 см, через видалення великих рослини можуть постраждати.

Нераціональний полив

Огіркам необхідна достатня кількість вологи. Допускати пересушування ділянки не слід, адже це негативно позначиться на урожаї – зав’язь буде осипатися, з’явиться гіркота у плодів. До моменту, коли огірки почнуть квітнути, їх поливають дощування. Після початку цвітіння – тільки під кущ. Використовувати для цього треба лише теплу воду, адже холодна негативно впливає на форму плодів та їх смак.

огірки тепличні

Забагато сонця

Не можна вирощувати огірки під палючим сонцем, адже через це плоди гіркнуть, стають грубими, а листя може отримати опіки. Огіркам потрібна напівтінь. Їх потрібно висаджувати поряд із рослинами, які зможуть їх притінити – для цього підходить, наприклад, кукурудза

Читайте такожЛИМОННИЙ ОГІРОК: ЯК ВИРОСТИТИ ЕКЗОТИЧНУ КУЛЬТУРУ

Догляд за огірками

Редакційна команда MIZEZ

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf