Як вирощувати кіз в Україні?

Козяча ферма може стати гарною альтернативою традиційному молочарству, якщо підійти до справи правильно. Утримувати кіз дешевше, ніж корів, ніша на ринку не заповнена, споживачі продукцією зацікавлені.

Козяча ферма

Велику рогату худобу українським фермерам стає все важче утримувати, тому агропідприємці шукають альтернативи. Одна з них — козівництво. Фермери намагаються повернути популярність продуктам, виготовленим із козячого молока, і їм вдається. Особливо це стосується сирів. Молоко, йогурти, кефіри збувати непросто, якщо не мати контрактів із мережами супермаркетів. Такі продукти псуються швидко, отож, виробляючи великі партії продукції, можна зазнати збитків. Сири, хоч і виготовляти важче, та продавати їх простіше. Споживачі вже оцінили цей продукт, зокрема виготовлені за оригінальними рецептами види. 

Однак до створення козячої ферми варто підходити обережно, як наголошують уже досвідчені у цій справі підприємці.

Найпоширеніші помилки початківців

По-перше, ставлення до козівництва як до другого бізнесу чи хобі. Люди купують дороге обладнання та привозять із-за кордону племінних тварин (одна коза може коштувати понад 500 євро). Однак вони не готові до того, що на наших теренах дуже бракує кваліфікованого персоналу, здатного справді якісно виконувати роботу та відповідально ставитися до справи. Також персоналу потрібен відпочинок, а за тваринами необхідно доглядати і в вихідні, і на свята. Це одна з причин, чому молочарі прагнуть максимально автоматизувати всі процеси на виробництві.

По-друге, відкриття ферми за останні кошти. Через це аматорові забракне фінансів для забезпечення якогось із етапів виробництва (переробки чи доїльної зали). Досвідчені молочарі попереджають, що на тваринництві економити не варто. Наприклад, через побудоване з поганих матеріалів приміщення худоба буде хворіти, тому більше коштів доведеться витратити на послуги ветеринарів. Один із небагатьох прикладів розумної економії у тваринницькому бізнесі — це використання альтернативних джерел енергії. Можна спробувати встановити сонячні колектори та твердопаливні котли, щоби пастеризувати молоко та підігрівати воду.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf