Переваги годування корів свіжими кормами

В Україні (залежно від погодно-кліматичних особливостей регіону) загальна тривалість пасовищного утримання великої рогатої худоби знаходиться у межах від 160 до 215 днів.

Переваги годування корів свіжими кормами | MIZEZ

Переваги використання у раціоні свіжих зелених кормів 

Пізня весна та літо є сприятливими періодами для оздоровлення худоби, підвищення імунітету та стійкості до різноманітних захворювань, профілактики авітамінозу та поліпшення репродуктивної функції у корів. До того ж, велика кількість зелених кормів у раціоні сприяють збільшенню лактації та як наслідокпідвищенню надоїв. За таких умов утримання тварин собівартість молока дещо знижується, а в господарів зявляється можливість провести необхідний ремонт корівників, очистити їх і продезінфікувати.

Особливості утримання корів улітку

Протягом літа утримання корів може бути привязним (у стійлах) або безприв'язним.

  • Стійлова система влітку застосовується нечасто. У період між годівлями та доїннями корів відпускають на вигульну ділянку, а якщо поблизу є пасовище, пасуть їх там для збільшення у раціоні частки зелених кормів. Однак за таких умов складно капітально відремонтувати або знезаразити корівник.
  • Безпривязну систему можна використовувати у багатьох господарствах. Якщо пасовище знаходиться на відстані трьох і більше кілометрів від ферми, то поруч із ним зазвичай розбивають літній табір. Більшу частку кормів тварини одержують на пасовищі, а якщо їх не вистачає, підвозяться додаткова скошена зелена маса.

Якщо господарство не має у розпорядженні хороших пасовищ, корів слід забезпечувати зеленими кормами, скошеними на полях сівозміни. Такі корми косять кормозбиральними машинами та дають коровам. На жаль, при утриманні корів стійловим способом, нагодувати їх свіжою зеленою масою не завжди вдається.

Переваг використання у раціоні свіжих зелених кормів чимало: від користі для організмів тварин до зниження собівартості продукції. Тому у сезон варто користуватися всіма цими перевагами.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf