Породи овець для розведення обирають на початку осені

Якщо ви замислились про розведення овець, то вибрати породу чи породи для цього найкраще саме у вересні. В цей період можна зрозуміти, наскільки тварини виросли, якої якості у них вовна. Не останнім чинником є й ціна – вона нижча, ніж навесні. Та й кормів тваринам потрібно менше, адже вони ще знаходяться на випасі.

Породи овець для розведення обирають на початку осені

Думка експерта

Андрій Маслюк, який є завідувачем сектора козівництва в «Асканії-Нові» говорить, що породи створюють в залежності від того, на що є попит. Зараз в пріоритеті м’ясо. Тому й був виведений гібрид трьох порід, який швидко набирає вагу. Дослідження показали, що виростає така тварина на два тижні раніше, ніж інші. А це – економія корму.  

М’ясо-вовнова порода українських овець була спарована із м’ясними баранами. Як результат – вівці, які за три місяці можуть набрати більше 40 кг ваги. Це стосується як баранів, так і овець. А ягнята на ринку продаються по 70 гривень за кілограм живої ваги. Однак, ознаки гібриду із кожним наступним поколінням тільки зменшуються. Тобто, самостійне розведення не дасть бажаного результату.

Породи овець для розведення обирають на початку осені

Годують такий гібрид цілим ячмінним та кукурудзяним зерном, а також сіном. Подрібнювати зерно не можна, адже це може призвести до забивання носів, потрапляння в легені.

Стрижуть овець раз на шість місяців. Це гарна профілактика паразитів та хвороб, потрібно для комфорту тварин у спеку. Якщо цього не зробити, тварина буде худнути, можуть завестись паразити. Зрізати вовну краще машинкою або спеціальними великими ножицями. Для цього тваринам зв’язують ноги та кладуть на бік. Стригти починають із області сідниць. Поспішати у цій справі не треба, щоб не нашкодити тварині. Якщо ж це сталося, то місце порізу обробіть перекисом або зеленкою.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf