Гаряче

Вівці нової породи виведені карпатським фермером

Фермер з Прикарпаття акліматизував європейських овець і вивів власну породу. Василь Стефурак живе в селі Молодятин і є головою Асоціації вівчарів, має безліч досягнень у сфері вівчарства. Порода овець, виведена ним, виведена такою, яка добре пристосована до кліматичних особливостей Карпат. А, отже, принесе багато користі фермеру.

Вівці нової породи Mizez

Плани, проблеми та перспективи

Василь Стефурак вже досягнув успіху в селекціонуванні овець, має безліч планів та амбітних цілей. Не дарма наразі він є єдиним, хто робить на території України хамон із баранини.

Вівчарством він займався із самого дитинства. Був у Василя й досвід співпраці із західними корпораціями та відомими брендами. Саме звідси він отримав знання щодо продажів, отримав безліч бізнесових ідей. Після роботи у Європі Василь відкрив власне кафе. І саме в цей період стикнувся із проблемою якісного м’яса.

Пан Василь говорить, що в Україні станом на 2010-2012 роки – саме тоді почало працювати його кафе – були проблеми із м’ясом. Якісна баранина постачалася аж із Нової  Зеландії, в результаті чого її вартість складала 1 тис гривень за кілограм. При цьому, українська вівця коштувала до 400 гривень.

В результаті фермери вирішив акліматизувати європейських овець, адже вони не пристосовані до нашого клімату.

Результати селекції

Процес акліматизації європейських овець та виведення породи, яка б нормально почувала себе в Карпатах, зайняв 5 років. Наразі у фермера є експериментальна отара овець. Декілька років тому було продано одного барана до Туреччини, після чого Василь отримав пропозицію вивести таких же овець для турків. Але він залишився в Україні щоб продовжувати свою справу.

Одна вівця з експериментальної отари наразі дає 1-2 літри молока. І це при тому, що звичайні вівці – максимум 600 грам. Звичайний баран важить максимум 40 кг, а барани Василя – по 100-150 кг. При цьому, затрати на вирощування та утримання тварин – однакові.

 

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf