Тепловий стрес у корів: методи боротьби

Починається літній сезон, до якого потрібно ретельно підготуватися. Багато підприємств ще переживають наслідки минулорічної спеки, адже внаслідок теплового стресу у корів знижується відсоток плідних осіменінь, через що зменшується кількість отелень навесні.

Велика рогата худоба дуже чутлива до високих температур, особливо молочні корови. Знижується ефективність розведення, молочна продуктивність і якість молока (зростає число соматичних клітин, зменшується вміст жиру), виникають проблеми зі здоров’ям худоби, тварини набирають вагу. Тепловий стрес може навіть призвести до смерті худоби. Стівен Бойлз із Огайського державного університету, надав 5 основних порад щодо мінімізації теплового стресу у великої рогатої худоби.

Тепловий стрес у корів: методи боротьби | MIZEZ

Головні поради

1. Переконайтеся, що корови мають доступ до прохолодної, чистої питної води.

«Вважається, що температура води впливає на температуру рубця, а отже, і на температуру крові, що чинить вплив на мозкові центри, які контролюють споживання корму», — зазначив Бойлз.

Джерела води повинні бути в тіні, також потрібно перевіряти температуру води у водоймах протягом усього літа. Стрибок зовнішньої температури на 10-15°C може збільшити загальні потреби у воді в 2,5 рази, зауважив експерт.

2. Перегляньте змінні стратегії випасу.

Виробники, які використовують інтенсивний випас, можуть розглянути кілька варіантів. Один із них — швидше і частіше змінювати поля. Висока трава має тенденцію бути більш прохолодною поверхнею для утримання великої рогатої худоби, ніж пасовища з більш короткими трав'яними насадженнями.

Інший варіант — випасати велику рогату худобу ввечері, а не вранці. Припущення полягає в тому, що тварини споживають корм увечері, а «тепло бродіння», або травлення, в основному розсіюється до середини ранку, тим самим зменшуючи вироблене теплове навантаження. Ще одним можливим варіантом є випасання у загонах, у яких худоба матиме можливість отримувати доступ до тимчасової тіні чи дерев під час денної спеки. Це зменшить рівномірний розподіл гною по всьому загоні, але може стати підходящим компромісом під час надто спекотної погоди.

3. Пам’ятайте, що спекотна погода подовжує естральний цикл.

На ранніх термінах вагітності (запліднення до імплантації яйцеклітини в стінку матки) на ембріон безпосередньо впливає температура тіла матері. Високі температури можуть призвести до відторгнення не імплантованої клітини. Імплантація відбувається, за оцінками, через 11-40 днів після розмноження. Відторгнення ембріона внаслідок теплового стресу не впливає на родючість майбутніх естральних циклів, але затримує час, коли корова отелиться. Це може бути причиною того, що ми спостерігаємо більш тривалий цикл під час спекотної погоди.

4. Обробляйте худобу рано вранці.

Особливо вразливі до поведінки у денну спеку бики. Поводьтеся з худобою тихо, тому що, коли вона збуджується, знадобиться 20-30 хвилин, щоби серцевий ритм нормалізувався. Перевозити худобу необхідно рано вранці і не затримуватися в денну спеку.

5. Складіть план дій в екстрених ситуаціях під час сильної спеки.

У надзвичайних ситуаціях зазвичай змочують худобу та, можливо, дахи будинків, як говорить говорить Бойлз. Подавати великі краплі води (якщо порівнювати з туманом) бажано з інтервалом від 20 до 30 хвилин. Це допоможе створити деякий охолоджуючий ефект. Користь від обприскування може не бути реалізованою, якщо це збільшить кількість грязі та вологи в загонах.

У період розпалу багатьох проблем, які можуть нашкодити тваринницькій фермі (мухи, бур’яни, запалені ноги, пневмонія, сонячні опіки тощо) не забудьте стежити за тепловим стресом у корів. Адже ця проблема може завдати не меншої шкоди підприємству.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf