Користь консервантів для силосу

Якісний, смачний і поживний силос є запорукою міцного здоров’я корів та отримання високих надоїв молока. Хорошу якість силосу можна забезпечити, додавши до нього біоконсерванти різних видів. Дізнайтеся про них разом з MIZEZ!

Які бувають консерванти для силосу?

Консерванти для силосу — це добавки на базі органічних кислот або живих бактерій. Вони сприяють покращенню процесу силосування.

Спочатку фермери використовували закваски для силосу на базі органічних кислот (мурашиної або мурашиної+пропіонової). Вони здатні пригнічувати розвиток шкідливих бактерій і мікроорганізмів, але ніяк не впливають на утворення корисних молочнокислих бактерій. Органічні кислоти не шкідливі для корів і розпадаються протягом процесу силосування та травлення.

Застосування біоконсервантів на основі живих бактерій є більш сучасним методом. У процесі ферментації силосу беруть участь два види мікроорганізмів:

  • корисні (молочнокислі бактерії, для яких мають бути оптимальні умови розвитку);
  • шкідливі (плісняві гриби та дріжджі, маслянокислі бактерії).

До складу силосних біоконсервантів входять живі культури корисних мікроорганізмів, що пришвидшують процес ферментації та сприяють виробленню максимальної кількості молочної кислоти. Силос, у який додали біоконсерванти, менше псується у верхньому шарі внаслідок несприятливих погодних умов.

Зазвичай корови краще споживають такий силос, адже він поживний, смачний і добре перетравлюється. Збалансоване харчування, у свою чергу, сприяє збільшенню надоїв та кращому росту й розвитку тварин. 

Яким має бути “правильний” силос?

Основою отримання якісного силосу є правильна ферментація. Вона “консервує” силос і не дає розмножуватися в ньому шкідливим бактеріям і мікроорганізмам. Кислотність класичного силосу становить від 3,5 до 4,5 рН. Обсяг молочної кислоти має становити 5 і більше відсотків від сухої речовини, обсяг оцтової кислоти — 2,5%, а масляної кислоти — до 0,1% від сухої речовини.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf