Експертна думка

Вартість сорго і кукурудзи відрізняється у 1,5 рази

У 1,5 рази більша – такою є різниця в ціні між сорго та кукурудзою в США. Саме такий показник спостерігають зараз. А варто зазначити, що американські фермери починають вирощувати сорго тільки тоді, коли його вартість стає мінімум у 1,1 більшою, ніж кукурудзи. Що призвело до такої різниці в ціні?

Сорго Mizez

Основні фактори

Сорго зростає в ціні тоді, коли для цього є сприятливі умови. Важливо, щоб відбулося поєднання двох основних факторів.

Перший фактор – це попит на цю культуру в Китаї. Саме сюди США регулярно експортує сорго. А з кінця квітня місцевий попит на продукт зростає. Зазначимо, що 2019 року США довелося знизити виробництво сорго до 8,7 млн тонн. І це при тому, що у 2018 році цей показник становив 9,3 млн тонн. Наразі експерти оцінюють виробництво сорго в США у 2020 році у 10,7 млн тонн.

Інший фактор – це зниження вартості кукурудзи. Це відбувається тому, що спостерігається рекордне виробництво сировини у світі. Зокрема, США та Україна збільшили площі посівів саме у 2020 році. Одночасно скоротилося виробництво етанолу – це пов’язано із коронавірусною кризою: попит значно знизився. А саме 40% ринку збуту американської кукурудзи приходиться на виробництво етанолу. Через великі запаси, які вже є, немає потреби виробляти нову кількість сировини. Тому вартість кукурудзи значно впала.

Одночасний вплив цих двох факторів і призвів до того, що вартість сорго почала зростати. Тому, можна очікувати збільшення площ посівів під цю культуру, адже вирощувати та продавати її є більш вигідною справою.

 

Редакційна команда MIZEZ.

Олександр Власюк

Схожі статті по темі:

asdf