Покривні культури: ефективність за дотримання технологій

Покривні культури висівають у міжсезоння на орних землях. Деякі аграрії також підсівають такі культури у кукурудзу чи сою. Але яке ж головне їх призначення? 

Покривні культури захищають ґрунт від ерозії, покращують його якість, допомагають контролювати бур’яни, через що зменшується потреба у застосуванні засобів захисту рослин та добрив. Покривні культури створюють середовище для комах-запилювачів, багато видів яких зараз перебуває під загрозою зникнення. Покривні культури використовують для випасу худоби, що сприяє суттєвій економії. Можна зекономити, наприклад, на корові, якщо перевести худобу на зелений корм: не потрібно витрачати кошти на сіно, паливо, роботу найманих працівників тощо. Окрім цього, тварини матимуть якісніше харчування, а стан ґрунту значно покращиться.

Покривні культури: ефективність за дотримання технологій

Типовими ґрунтопокривними культурами є:

  • однорічні трави (сорго, суданська трава);
  • овочеві (ріпа, редька);
  • дрібні зернові (бобові, жито).

Щоб висівання покривних культур дало потрібний ефект, необхідно чітко все спланувати, дотримуватися технологій та правильно вибрати таку культуру.

Для руйнування твердого ґрунту та перешкоджання розвитку дрібних бур’янів у холодних кліматичних умовах підійде яре жито чи сорти озимого. Редька дайкон має глибокий стрижневий корінь, тому її застосовують для природної обробки ґрунту. Коли потрібно фіксувати азот у ґрунті, вирощують вику. Для залучення корисних ентомофагів та випасу худоби висівають червону конюшину.

Доведена ефективність покривних культур

Спочатку покривні культури стали популярними у США. У штаті Айова влада заохочувала фермерів субсидіями в рамках плану по оздоровленню ґрунту. Тоді деякі фермери помітили, що після впровадження покривних культур знизилася врожайність кукурудзи після озимого жита. Науковці з Айовського державного університету провели дослідження в 2014–2015 та 2016–2017 роках під час якого зрозуміли, що озиме жито є прихистком для патогенів, які викликають кореневі гнилі. Рослинні рештки жита покривають ґрунт та роблять його холоднішим і вологішим, а деякі фермери заорювали покривну культуру в ґрунт за 3 дні до сівби. Досліди вчених показали, що перед сівбою потрібно зачекати 2 тижні — тоді ґрунт достатньо прогріється, і загроза для молодої кукурудзи зменшиться.

Водночас інший вчений — професор Іллінойського університету Дерін Істборн — довів дієвість покривних культур у боротьбі з хворобами сої.

Загалом досвід американських аграріїв довів ефективність висіву покривних культур у зниженні винесення азоту з ґрунту, утримання додаткової вологи та зниження температури ґрунту, коли це потрібно. Наприклад, під час застосування технології no-till (разом із впровадженням покривних культур) рослинні рештки можна прибрати з рядків, де планується посів. 

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf