Сорго — порятунок для аграріїв південних областей?

Зараз в Україні площі під сорго займають приблизно 40 тис. га, однак ця культура може частково замінити кукурудзу чи навіть цукровий буряк. У чому полягають переваги вирощування сорго в Україні?

За останні роки посівні площі під сорго значно скоротилися. Аграрії переключилися на більш рентабельні культури (кукурудзу, сою та соняшник). Однак попередні 2 сезони показали, що сільгоспвиробники знову звернули увагу на сорго. По-перше, тому що з 2007 року по 2017 рентабельність культури в Україні зросла від 19 ц/га до до 39 ц/га. По-друге, через зміну клімату, що особливо відчутно в південних регіонах.

Зміни в кліматі

Про зміну клімату в Україні розповіла Тетяна Адаменко, начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру. Вона зазначила, що погодні явища, які ми спостерігаємо цього року (тепла безсніжна зима, посухи), ставатимуть усе більш характерними для наших терен. Ймовірність суворої атмосферної посухи, що часто поєднується із ґрунтовою у період активної вегетації культур, становить 90% на більшій частині південностепової території. Цьогорічна весна стала справжньою катастрофою для аграріїв півдня України. Тетяна Адаменко радить поєднувати звичні культури з такими, що характеризуються стійкістю до жорстких посух.

Переваги вирощування сорго полягають у тому, що для нього необхідно у 2 рази менше води, ніж для кукурудзи, тому його можна вирощувати в степовій і лісостеповій зонах та збирати добрі врожаї. Особливо звернути увагу на цю культуру варто сільгоспвиробникам, які не мають можливості поставити системи поливу. За таких обставин фермерам Одещини вдається збирати  поки що 4–4,5 тонни з гектара.

Про підвищення попиту на сорго свідчить те, що нині в Україні є 59 офіційно зареєстрованих сортів і гібридів. Також поступово розвивається інфраструктура для переробки та зберігання сорго. Особливістю харчового сорго є те, що його зерно обов’язково потрібно зберігати окремо від інших культур. Це безглютеновий продукт, якому необхідні специфічні умови зберігання для використання на харчі.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf