В Україні розширюється контроль за фальсифікацією молочних продуктів

В Україні катастрофічних масштабів набула проблема фальсифікації молочних продуктів. Для зниження собівартості товарів деякі виробники замінюють молочні жири на рослинні. Щоби виявляти такі випадки, органи контролю визначають жирнокислотний склад жиру, що міститься в продукті, та порівнюють його після цього зі стандартним складом.

Саме тому в Чернігівській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби фахівці запустили в роботу й провели калібрування відповідно до американських зразків виробництва фірми «Restek» газохроматографічний комплекс на базі Кристал 5000.2. Обладнання дозволяє визначати склад тваринних (вершкового масла, сухого молока тощо) та рослинних жирів (олій, маргаринів та ін.) за допомогою методу газової хроматографії згідно з наявними стандартами.

Юрій Павлішен, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області, повідомив, що скоро спеціалісти служби планують підключити й запустити автоматичний дозатор ДАЖ-2М, який дасть можливість проводити роботу з великою кількістю проб в автоматичному режимі. Це сприятиме поліпшенню відтворюваності результатів та виключенню людського фактора.

В Україні розширюється контроль за фальсифікацією молочних продуктів | MIZEZ

Реакція виробників молочних продуктів

В Асоціації виробників молока повністю підтримали дії фахівців лабораторії. Там вважають, що контроль за фальсифікацією молочних продуктів необхідно поглиблювати. Ганна Лавренюк, віце-президент АВМ із комунікацій, зауважила, що це дуже болюче питання для чесних виробників молочної продукції. Адже споживачі втрачають довіру до українських товарів унаслідок безкарності фальсифікаторів. Для виготовлення 1 тонни якісного масла жирністю 82,5% чесний виробник потребує 24 тонни молока, що дорівнює добовому надоєві цілих 3 середніх молочних ферм. Недоброчесні виробники, тобто фальсифікатори, можуть замінювати понад 90% молочних жирів у своїх псевдопродуктах. Наприкінці березня цього року Держпродспоживслужба провела дослідження 154 пачок масла. Із них кожна 5-та виявилася фальсифікатом, а окремі зразки взагалі не містили молочної сировини. Через діяльність фальсифікаторів ферми втрачають ринки збуту, працівники — робочі місця, а споживачі — своє здоров’я.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf