Загальні збитки сільгоспвиробників у 2020 році оцінюють у 15 млрд гривень

Цьогорічна весна виявилася для українських аграріїв складною: коливання температурних показників, посуха, нічні заморозки, сильні вітри і навіть пилові бурі. Однак, саме Одеська область у цьому році зазнала катастрофічних втрат.

Загальні збитки сільгоспвиробників у 2020 році оцінюють у 15 млрд гривень | MIZEZ

Південь постраждав найбільше 

Внаслідок аномальної засухи в Одеській області зараз вкрай важка ситуація з урожаєм озимих зернових культур. Це стихійне лихо вважають найбільшим за 70 років історії регіону.

Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький у терміновому порядку вже відвідав найбільш постраждалі райони та ознайомився із ситуацією.

Гідрометцентр оприлюднив офіційні дані і заявив, що в Одеській області була зафіксована найнижча кількість опадів за останні 20 років. Начальник управління аграрної політики Одеської ОДА Іван Петрів стверджує, що до загибелі озимих посівів призвела низька кількість опадів, пилові буревії, суховії і приморозки:

«Катастрофічна ситуація зараз у господарствах Татарбунарського, Болградського, Ренійського та Кілійського районів, там загинуло 70% посівів. Ще в 3-4 районах втрати врожаю складають 50%». 

Збитки від засухи

Попри рясні травневі дощі ситуація в деяких районах продовжує ускладнюватися. Петрів зазначає, що площа загиблих посівів збільшиться:

«За прогнозами, загине майже 80% озимого ячменю, 40% озимої пшениці, 75% озимого ріпаку. У сумі це майже 540 тис. га озимих. За підрахунками у цьому році одеські аграрії зазнають збитків на 2 млн грн».

Іван Петрів також повідомив, що загальні збитки сільгоспвиробників у 2020 році оцінюють майже у 15 млрд гривень: «Через посуху дохідна частина місцевих бюджетів недоотримає понад 570 млн гривень. Звичайно, це вплине на соціальну і економічну ситуацію в більшості областях України».

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf