Експерти прогнозують подорожчання гречки

Експерти аграрної сфери прогнозують можливе подорожчання гречки – через те, що українські фермери посіяли цієї культури на половину менше, ніж вимагають потреби держави.  Таким чином, виникне дефіцит цього важливого і популярного продукту. Як результат – ціни можуть піднятися вище, ніж минулого року.

подорожчання гречки Mizez

Деталі ситуації

Експерти говорять про те, що зараз запаси із старого врожаю вже закінчилися, а новий ще не поступив у продаж. Його очікують приблизно через два тижні, коли закінчать молотити. Тобто, зараз на ринку спостерігається дефіцит гречаної крупи. Не вистачає й імпорту гречки з РФ – до речі, тут припинили нарощувати її виробництво. А самі українські аграрії цього року засіяли в половину менше полів, ніж раніше.

Експортерів гречки у світі не так вже й багато. Раніше постачальниками також були Польща та Китай. Але, зокрема, китайський продукт не відповідав тим смаковим очікуванням, до яких звикли українці.

Зараз вартість гречки в магазинах становить 35 гривень за кілограм, зустрічаються й більші ціни. І, при цьому, продукт буде дорожчати.

Ситуація із іншими продуктами

Цього року на початку липня вже говорили про те, що відсутність білоруської картоплі негативно позначиться на ціні української. Також із Білорусі не буде поставок цибулі й часнику. Із цього випливає, що вартість борщового набору зміниться у сторону подорожчання – прогнозують прибавку в ціні у 1,5 рази.

15 липня з’явилася новина про те, що більше половини врожаю яблук втрачено через зливні дощі та весняні холоди. Таким чином, ці фрукти будуть ще дорожчати до осені – і це, не дивлячись на й без того високий цінник. Також не варто очікувати цього року на дешеві кавуни.

 

Читайте також: ДОСВІД АГРОНОМІВ ПРИ ВИРОЩУВАННІ ГРЕЧКИ

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал.

Редакційна команда MIZEZ.

Олександр Власюк

Схожі статті по темі:

asdf