Демопосіви: особливості польових дослідів

Сучасному аграрію пропонується чимало різноманітних сортів і гібридів культурних рослин, безліч засобів захисту рослин і багатий асортимент добрив. Саме демонстрація у польових умовах дає змогу оцінити новинки.  

Демопосіви: особливості польових дослідів  | MIZEZ

Чотири кроки для правильної організації демопосівів

Крок 1. Виберіть підходящу ділянку поля. Вона має бути рівною та достатньо родючою. Слідкуйте, щоб це не була та ж ділянка, де проводилися досліди у минулому році. Ґрунт на обраній ділянці не повинен бути переущільненим. Перевірте рН ґрунту: якщо він нижче 5, то рекордів урожайності очікувати не варто. Також слід забезпечити рівномірність обробітку ґрунту.

Крок 2. Правильна сівба. Дослідні ділянки мають бути приблизно однаковими за розміром. Бажано, щоби вони повторювалися, адже без цього точність дослідів буде дуже низькою. Ви ніяк не зможете визначити: хороша врожайність — це збіг сприятливих обставин чи стабільно висока величина. Засівати дослідні ділянки слід у правильні строки. На жаль, деякі господарі засівають демо-посіви в останню чергу, а це суттєво впливає на результати дослідів. Про необхідність дотримання рекомендацій виробників щодо сівби кожного окремого сорту або гібриду й говорити не варто. Це має виконуватися “на автоматі”. 

Крок 3. Використання ЗЗР. Якщо ви випробовуєте гербіциди, то варто підібрати одну з найбільш засмічених бур’янами ділянок. Зважайте на те, що чим сильніший пестицид, тим більшу токсичну дію він чинить на культурні рослини. Тобто, поле може бути чистим, але врожай ви ризикуєте зібрати низький.  

Крок 4. Збирання демопосівів. Воно має бути вчасним. Інакше отримаєте не зовсім коректний результат. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf