Головні причини дотримуватися сівозміни при вирощуванні соняшника

Глибока коренева структура соняшника виснажує запаси вологи в ґрунті. На цей фактор найперше звертають увагу американські дослідники, говорячи про значення сівозміни при вирощуванні соняшника, зокрема науковці з Небраського й Канзаського університетів та дослідної станції Міністерства сільського господарства США в Акроні в штаті Колорадо.

Дослідження, проведені у штаті Канзас, свідчать про те, соняшник у сівозміні призводить до зменшення кількості доступної для озимої пшениці вологи на 50-75 мм навіть після пару. Дослідження у Північній Дакоті довели, що ця культура споживає 230 мм вологи за сезон на зрошуваних землях. До того ж накопичуються бур’яни, патогенні мікроорганізми, шкідники, падалиця. Найчастіше аграріям доводиться боротися у цьому випадку з білою гниллю.

Головні причини дотримуватися сівозміни при вирощуванні соняшника | MIZEZ

Зниження врожайності

Доктор Луїс Карлос Алонсо з Іспанії зазначає, що вирощувати соняшник у монокультурі нераціонально, адже внаслідок цього вже через кілька років урожайність олійної істотно знижується. На 5-ий рік у середньому урожайність падає на 27%, як показали досліди, проведені в США.

Доктор Алонсо рекомендує використовувати Норфольську чотирипільну сівозміну, щоб оптимізувати врожайність культури. Згідно з нею чергувати потрібно однодольні та дводольні культури. Водночас необхідно пам’ятати, що зернові культури краще витримують короткоротаційні сівозміни, ніж дводольні. Наприклад, кукурудза показує гарну врожайність вже через 1 рік. Урожайність дводольних культур, зокрема соняшника, льону та кормових, збільшується лише за умови повернення на поле через 2-3 роки.

Саме тому вчені наполегливо рекомендують дотримуватися сівозміни при вирощуванні соняшника, при короткій сівозміні чергувати однодольні та дводольні культури, а соняшник повертати на поле не раніше, ніж через 2-3 роки.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf