Як захистити посіви соняшнику від бур’янів

Дуже часто однією з головних причин зниження врожаю соняшнику є велика кількість бур’янів, що засмічують посіви. Найбільш шкідливими є пізні ярі, багаторічні коренепаросткові та карантинні бур’яни. Вони конкурують із соняшником за вологу, поживні речовини, світло та спричиняють розповсюдження хвороб і шкідників. На полях, засмічених бур’янами, знижується ефективність внесення мінеральних добрив, ускладнюється догляд за посівами, а згодом — і збирання врожаю. 

Які бувають типи засмічення посівів соняшнику? 

Основних типів засмічення посівів соняшнику є три (в реальних умовах вони часто комбінуються): 

  • малорічний — це широколисті або злакові бур’яни, які розмножуються насінням. Щоб їх подолати, слід знищити насіннєві зачатки та попередити розмноження вегетуючих рослин;
  • кореневищний, представлений бур’янами, що розмножуються насінням та/або кореневими паростками (наприклад, пирій повзучий). 
  • коренепаростковий — це бур’яни, які розмножуються всіма частинами (корінням, насінням і навіть частинами стебла). Боротьба з ними є доволі складною. Ви маєте зробити ставку на виснаження міцної кореневої системи цих рослин. Як бонус ви отримаєте знищення всіх інших видів бур’янів на своєму полі. 

Як захистити посіви соняшнику від бур’янів?

Обов’язково дотримуйтеся правил сівозміни. Найкраще соняшник росте після зернової та силосної кукурудзи, озимих та ярих колосових культур. На те ж місце соняшник рекомендують висівати лише через 6–8 років. 

Обробіток ґрунту. Після зернових застосовують лущення стерні після жнив, а потім проводять глибоку оранку. Якщо після лущення стерні бур’яни знову відростають, поле слід обробити гербіцидами на основі гліфосфатів.

Весняний догляд. Навесні для захисту посівів від однодольних і дводольних бур’янів можна застосовувати ґрунтові гербіциди, діючою речовиною яких є прометрин та ацетохлор. Якщо ви не вносите ґрунтові гербіциди, бур’яни можна знищити за допомогою культивації перед посівом, післясходовим боронуванням та відповідним міжрядним обробітком посівів соняшника.

Редакційна команда Mizez

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf